Τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας

 

πως να ξεκινησω επιχειρηση ΚΥΕ

Το πιο συχνό ίσως ερώτημα που μου κάνουν είναι τι χρειάζεται για μια Άδεια Λειτουργίας . Δηλαδή τι πρέπει να κάνω , να ξέρω όσο ψάχνω για τον χώρο που θα στεγάσει την επιχείρηση . Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν ένα μαγαζί βγάζει Άδεια και μετά να μπούμε στην διαδικασία να το νοικιάσουμε .

Πατήστε το συνέχεια για να δούμε πως πρέπει να κινηθούμε πριν νοικιάσουμε μαγαζί για Κατάστημα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ή άλλη παρεμφερή δραστηριότητα .

Προδιαγραφές

Οι προδιαγραφές είναι το Α και το Ω για βρούμε τον κατάλληλο χώρο . Οπότε , χρειάζεται καταρχήν να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε . Γιατί , για παράδειγμα , άλλες είναι οι προδιαγραφές που έχει ένα καφέ και άλλες προδιαγραφές που έχει ένα εστιατόριο . Αν και πλεόν με την Υγειονομική Διάταξη που ισχύει δεν υπάρχουν τα λεγόμενα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα , δεν μπορούν όλες οι δράστηριότητες να χωρέσουν σε όλα τα καταστήματα .

Έτσι ας δούμε ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε . Πρώτα απόλα θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε να προσφέρουμε . Θέλουμε καφέ , ποτά , φαγητά , γλυκά , πίτες , τοστ ; Ένα από αυτά τα είδη ; Περισότερα είδη ; Κάνουμε μια λίστα και ανάλογα βλέπουμε σε ποια κατηγορία είμαστε και ποια ακριβώς δραστηριότητα θα κάνουμε . Πάραδειγμα : αν θέλουμε να προσφέρουμε πιτοειδή και τοστ , τότε η Άδεια Λειτουργίας μας θα είναι “Επιχειρήση μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος ( Αναψυκτήριο )” . Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι επειδή οι κατηγορίες της Υγειονομικής Διάταξης είναι γενικές , χρειάζεται να αναφέρουμε και ακριβώς την δραστηριοτήτα με βάση τον διαχωρισμό που ειχε η προηγουμενη Υγειονομική διάταξη ( Αναψυκτήριο στο παράδειγμα μας ).

Στην συνέχεια αποφασίζουμε αν τα προϊόντα που θα προσφέρουμε θα τα παρασκευάζουμε οι ίδιοι ή αν θα τα προμηθευόμαστε από άλλες ( νόμιμες ) επιχειρήσεις και αν θα τα προσφέρουμε σε καθίμενους ή περαστικούς πελάτες . Έτσι γνωρίζοντας αυτά τα τρία πράγματα έχουμε μία καλή εικόνα για το τι ψάχνουμε . Στο παράδειγμα μας αν αποφασίσουμε ότι απλά θα ψήνουμε τις πίτες και θα τις πουλάμε μόνο σε περαστικούς πελάτες , τότε θα χρειαστούμε ένα σχετικά μικρό χώρο . Αν όμως αποφασίσουμε ότι θα τα φτιάχνουμε όλα εμείς και θα έχουμε τραπεζοκαθίσματα , τότε χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερος χώρος .

Σίγουρα σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ξέρουμε ακριβώς πως θα διαμορφωθει το μαγαζι και ακριβώς ποιοι χώροι θα το αποτελούν , αλλά πρέπει να έχουμε μία τάξη μεγέθους για την δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε .

 

Νομιμότητα Χώρου

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για να βγάλουμε Άδεια Λειτουργίας είναι να εξετάσουμε το κατά πόσο νόμιμος είναι ο χώρος . Αυτό γίνεται με το να αντιπαραβολή των αρχιτεκτονικών σχεδίων της πολεοδομίας ( κατόψεις και τομές ) με την πραγματική κατάσταση , δουλειά που αναλαμβάνει ένας μηχανικός που γνωρίζει από Πολεοδομική Νομοθεσία και τις προδιαγραφές για μια  Άδεια Λειτουργίας .

Πως βρίσκουμε αυτά τα σχέδια ; Προφανώς στην Πολεοδομία . Ξέροντας τον Αριθμό Οικοδομικής Άδειας κάνουμε μία αίτηση και πέρνουμε αντίγραφα της Οικοδομικής Άδειας ( στέλεχος και τοπογραφικό ) , κατόψεις των χώρων που μας ενδιαφέρουν και μία τομή .

Πολλές φορές αυτά τα στοιχεία αυτά τα έχει ο ιδιοκτήτης καταστήματος , όποτε γλυτώνουμε την διαδικασία της πολεοδομίας , αλλά να τονίσω ότι χρειαζόμαστε σχέδια θεωρημένα από την πολεοδομία και όχι μια απλή κάτοψη – αποτύπωση ιδιώτη μηχανικού .  Επίσης , να τονίσω , οτι είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να μας παραχωρήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνουμε την έρευνα μας .

Αφού έχουμε τα σχέδια της Πολεοδομίας κάνουμε μια αυτοψία στον χώρο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αυθαιρεσίες . Οι περιπτώσεις είναι ουκ ολίγες . Πατάρια που δεν έχουν δηλωθεί , χώροι που έχουν κλείσει ή έχουν αλλάξει χρήση , καταστήματα που διαχωρίστηκαν ή ενώθηκαν , η λίστα δεν έχει τελειωμό . Για να μπορέσουμε να πάρουμε Άδεια Λειτουργίας θα πρέπει όλες αυτές οι αυθαιρεσίες ( αν υπάρχουν φυσικά ) να ρυθμιστούν . Υπάρχουν τρόποι να ρυθμιστούν οι παρανομίες και να έχουμε ένα νόμιμο κατάστημα, σε αυτό το άρθρο αναφέρουμε τις κυριότερες και πως με τον Ν. 4178/2013 μπορούμε να τις τακτοποιήσουμε . Για την τακτοποιηση ( αν χρειαζεται φυσικα ) ειναι σημαντικο να ξέρουμε το κόστος , το ποιος θα το επιβαρυνθει και πόσο χρόνο θα χρειαστει η διαδικασία της τακτοποίησης .

Επίσης , μιας και είμαστε σε πολεοδομικά θέματα θα πρέπει να τσεκάρουμε αν χρήσεις γης επιτρέπουν την δραστήριότητα που θέλουμε στην περιοχή που μας ενδιαφέρει . Η βεβαίωση  χρήσεων γης εκδίδεται από την πολεοδομία , αλλά συνήθως μπορούμε να έχουμε μία προφορική απάντηση για το αν επιτρέπεται ή όχι .
Κλείνοντας , να επαναλάβω ότι πριν να πάμε να βγάλουμε μία Άδεια Λειτουργίας χρειάζεται να κατασταλάξουμε στο τι θέλουμε να κανουμε και να ερευνήσουμε το κατά πόσο νόμιμο πολεοδομικά είναι το κατάστημα που θέλουμε να νοικιάσουμε .

Από την στιγμή που θα βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα παραπάνω νοικιάζουμε το καταστημα και αρχίζουμε να βλέπουμε για την διαμόρφωση του χώρου , τις κουζίνες , τα WC , τα τραπεζοκαθίσματα , μιας και αν έχουμε καλυφθεί με την συναίνεση και την νομιμότητα , σπάνια κολλάμε στην διαμόρφωση και τις άλλες επιμερους προδιαγραφές του εκάστοτε καταστήματος .

Για οποιαδήποτε απορία , μπορείτε να γράψετε στα σχόλια από κάτω .

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτο το άρθρο , μπορείτε να το μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς .

ΥΓ : Ασχολούμαστε με άδειες για πάνω απο 10 χρόνια , οπότε μπορούμε να συνεργαστούμε . Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Recommended Posts
1.095 σχόλια
 • ΖΩΗ ΛΑΥΡΕΝΤΑΚΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ
  ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΝΕΣ.
  ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΧΡΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να το δουμε με λιγα παραπανω λεπτομερεια.

 • Μαρια κυρμπιζακη
  Απάντηση

  Καλημέρα σας! Θα θέλαμε να σας θέσουμε μια ερώτηση! Επιθυμούμε να ενοικιάσουμε ένα μέρος στο κεντρο της Αθηνας το Σαββατοκύριακο 22-23 Δεκεμβρίου. Ο χώρος δεν θέλουμε να είναι πολύ μεγάλος,απλά να είναι κεντρικός για να έχει πρόσβαση ο κόσμος . Εμείς λοιπόν θα θέλαμε να στήσουμε 3-4 πάγκους όπου το συγκεκρι μένο σαββατοκύριακο θα συλλέξουμε φαγητά και είδη που έχουν ανάγκη οι άστεγοι. Θέλουμε πολύ να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και να τους δώσουμε χαρά αυτές τις μέρες! Πόσο θα κόστιζε αυτό, και θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν θα μπορούσε να υπάρξει ειδική τιμή για την ενοικίαση από το δήμο ή τομ αρμόδιο φορέακαθώς είναι μια φιλανθρωπική δράση. Θα θέλαμε να μας απαντήσετε το συντομότερο δυνατόν για να προβούμε στην απαραίτητη διοργάνωση μιας τέτοιας εκδήλωσης.

   Ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα προτεινα να επικοινωνησετε τηλεφωνικα για να το συζητησουμε.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Παρασκευάζω χειροποίητο σαπούνι με φυσικά συστατικά για κατοικίδια ζώα. Θα ήθελα να μάθω εάν χρειάζεται κάποια άδεια. Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • ελενα
  Απάντηση

  χαιρετε ! θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης, θελω να νοικιασω ενα καταστημα για κομμωτηριο .
  η τουαλετα ομως ειναι στο υπογειο του κανονικα στην κατοψη . επειδη ειναι μεγαλο ομως το μαγαζι θα ηθελα να κλεισω μονο το επανω κομματι και να κανω εκει νεες τουαλετες . ειναι εφικτο κατι τετοιο ;; σας ευχαριστω πολυ εκ των προτερων .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι, ειναι.

   • ελενα
    Απάντηση

    με ποιο τροπο ; θα πρεπει να τις νομιμοποιησω καπως ;; πρεπει να συμβουλευτω μηχανικο ;; σας ευχαριστω παρα πολυ.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     καλο θα ηταν να συμβουλευτητε καποιο μηχανικο.

 • Ιωάννα κονταξακη
  Απάντηση

  Καλησπέρα για ένα καφέ με κρύα σνακ και βιτρίνα με γλυκά αλλά και αλκοολ τι άδεια λειτουργιασ χρειάζεται;επίσης χρειάζεται μόνο πάσο μπαρ η έξτρα χώρος για κουζινα; Η τουαλέτα σε πατάρι είναι νόμιμη σε έναν χώρο υγειονομικού ενδιαφέροντος;ακομα ο χώρος δεν έχει άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά ενδείκνυται.μαζι με την άδεια αυτόματα δικαιούσε στο πεζόδρομο καθίσματα η αυτο εξαρτάται από το δήμο;ευχαριστω εκ τώ προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι πολλες ερωτησεις για να απαντηθουν εδω.
   Θα προτεινα ενα ραντεβου στο γραφειο μας για μια πληρη ενημερωση.

 • Μαρινος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  θέλω να ξεκινήσω μια επιχείρηση κατασκευής τεντων. Τι αδειοδότηση χρειάζεται?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Σκεπτόμαστε να αγοράσουμε μια επιχείρηση με άδεια καφέ μπαρ. Πως μπορώ να δω τι περιλαμβάνει η άδεια αυτή κι αν πληροί τις προϋποθέσεις για τα επιπλέον προϊόντα και τον εξοπλισμό που έχουμε σκοπό να βάλουμε;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   το τι περιλαμβάνει η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας θα το δείτε από τις υπάρχουσες κατόψεις και μελέτες που αφορούν το υγειονομικό. Στην περίπτωση που θέλετε να τροποποιήσετε/επεκτείνετε την άδεια λειτουργίας προσθέτοντας περισσότερες συσκευές και παραγόμενα προϊόντα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας υποδείξει τις κατάλληλες τροποποιήσεις που θα πρέπει να γίνουν τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και από πλευράς αδειοδότησης

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα, Είμαι ιδιοκτήτης ενός κομμωτηρίου ζώων και θα ήθελα να προσθέσω και υπηρεσία pet taxi, γνωρίζετε εάν μπορεί να γίνει αυτό;

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   εξ’όσων γνωρίζω δεν απαιτείται άδεια για τα pet taxis

 • Τ. Θεράπων
  Απάντηση

  Αγαπητοί φίλοι
  Ειμαι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος τροφίμων (delicatessen) με άδεια παντοπωλείου (2009) και θέλω στον υφιστάμενο χώρο μου να παρασκευάζω και να πουλάω τοστ, χυμους ,κρύες σαλάτες ,πίτσα και κρύα σάντουιτς πακέτο στου πελατες μου χωρίς να εχω τραπεζοκαθίσματα.
  Θα χρειαστεί να βγάλω καινούργια άδεια;
  Και αν μπορούσατε συνοπτικά να μου δώσετε μια εικόνα του τι χρειάζεται.

  Ευχαριστώ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   θα χρειαστείτε καινούρια άδεια που να συνδυάζει παντοπωλείο και αναψυκτήριο (χωρίς τραπεζοκαθίσματα). Σαν διαδικασία θα πρέπει να λάβετε βεβαίωση εγκατάστασης από τον Δήμο και μετά να γνωστοποιήσετε την νέα άδεια λειτουργίας. Ο χώρος θα πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα για την νέα χρήση, και φυσικά θα χρειαστείται καινούριες κατόψεις, τεχνικές εκθέσεις και διαγράμματα ροής.

 • Μάγκυ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα μαγαζί στο οποίο θα φτιάχνω τούρτες και γλυκά κατά παραγγελία. Μπορώ στο ίδιο μαγαζί να πουλάω και είδη πάρτυ ή βάπτισης ?Τι άδεια θα χρειαστώ?
  Ευχαριστώ εκ των προταίρων

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   μπορείτε να συνδυάσετε τις δύο αυτές δραστηριότητες σε μία μικτή άδεια που περιλαμβάνει ζαχαροπλαστείο και εμπορικό κατάστημα

 • κωνσταντινα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας! Πραγματικά πολύ χρήσιμες οι απαντήσεις σας! Ψάχνω εδώ και καιρό σε όλο το ίντερνετ πληροφορίες για το αν χρειάζεται άδεια για καταστήματα με επιδιόρθωση ενδυμάτων. Και αν η έκδοση άδειας χρειάζεται κάποιο πτυχίο η όχι. Πρόκειται να σπουδάσω ραπτική και επειδή σε προηγούμενες σπουδές μου άλλης ειδικότητας ( κανένα ΙΕΚ δεν ενημερώνει και παραποιεί πολλά) με το που τελείωσαν οι σπουδές είδαμε πως θέλει και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος πέρα του πτυχίου.. για αυτό ρωτάω μην κάνω πάλι λανθασμένη κίνηση. Άρα έχω δύο ερωτήσεις- 1.χρειαζεται άδεια για καταστημε επιδιόρθωση έτοιμων ενδυμάτων?
  2.για έκδοση άδειας αν ζητηθεί πτυχίο η χρειάζεται άδεια εξάσκησης επαγγέλματος?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε δεν απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Εξ΄όσων γνωρίζω δεν απαιτείται αδειοδότηση για λειτουργία καταστήματος επιδιόρθωσης ενδυμάτων

 • Μαρία latin
  Απάντηση

  Εψαξα σε όλο το σαιτ αλλά δε βρήκα ανάλογη απάντηση οπότε θα σας ταλαιπωρήσω κι εγώ! Μήπως γνωρίζετε για να ανοιξω στουντιο λατινικών και ευρωπαικών χορών αν απαιτείται άδεια ή απλά και μόνο έναρξη επαγγέλματος?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε απαιτείται αδειοδότηση. Ιδανικά θα αδειοδοτηθείτε ως ΚΔΒΜ ή ως σχολή χορού.

 • ΦΙΛΙΠΠΟΣ
  Απάντηση

  Καλησμπερα, θα ηθελα να ανοιξω ενα μαγαζακι πολυ μικρο που θα πουλαει ειδη 4, 5 γλυκων. Θα παρασκευαζοντε εκει αλλα χρειαζεται μονο ενα μιξερ κ ενα ηλεκτρικο ματι. Δεν θελω να εχει καθισματα κατι σαν take away με γλυκα. Τι αδεια χρειαζεται?
  Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!

 • Αγγελικη Παναγιωτοπουλου
  Απάντηση

  Καλησπερα, τι απαιτειται για να ανοιξουμε ενα ιδιωτικο χωρο απασχολησης παιδιων ΑμεΑ; μουσικη αγωγη, γυμναστικη κτλ; εκτος απο τα ΚΔΑΠ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,
   η πιο ολοκληρωμένη μορφή αδειοδότησης για την δραστηριότητα που θέλετε να ασκήσετε είναι το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Απο εκεί και πέρα θα μπορουσατε να αδεοδοτηθείτε ως μουσική σχολή ή γυμναστήριο.

   • Χριστίνα
    Απάντηση

    Καλησπέρα! Τι χρειάζεται για να ανοίξω ένα μουσικό εργαστήρι για παιδια απο 4 εως 10 χρονων;

 • Έλλη
  Απάντηση

  Γεια σας,
  ήθελα να ρωτήσω αν για επιχείρηση με ΚΑΔ Υπηρεσίες Σωματικής Ευεξίας χρειάζεται γνωστοποίηση ή κάποια άλλη διαδικασία.
  Ευχαριστώ πολύ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,

   για τα «κέντρα ευεξίας» δεν υπάρχει αδειοδοτική διαδικασία . Επίσης σας ενημερωνουμε οτι με βάση τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα οποιαδήποτε υπηρεσία έχει να κάνει με καλλωπισμό του ανθρώπου ( συμπεριλαμβανομένου και του μασάζ ) εντάσσεται στα εργαστήρια αισθητικής.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας κύριε Διαμάντη και σας ευχαριστώ αρχικά για τον χρόνο που μου αφιερώνεται.Θα ήθελα να ξεκινήσω μια επιχείρηση τύπου street food η οποία να είναι μικρή και ουσιαστικά κινητή (π.χ πολίτες που ψήνουν καλαμποκια η καστανα ) με το δικό μου προιόν βέβαια σαν παραγωγή.Τι χρείαζεται να κάνω από θέμα γραφειοκρατίας για να ξεκινήσω την διαδικασία.

  Και πάλι σας ευχαριστώ παρα πολύ.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,
   υπεύθυνη υπηρεσία για την έκδοση αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου είναι η εκάστοτε Διεύθυνση Περιφέρειας. Καλό θα ήταν να απευθυνθειτε εκεί για να ενημερωθείτε για το αν υπάρχουν διαθέσημες άδειες για την περιοχή σας

 • Νίκος
  Απάντηση

  Θέλω να γίνω δάσκαλος yoga και διαλογισμού κάνωντας μαθήματα στο σπίτι. Τι άδεια πρέπει να βγάλω?
  Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτο που θελετε να κανετε.

 • Λεωνίδας
  Απάντηση

  Γειά σας! Θέλω να πάρω μια επιχείρηση beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Το μαγαζί είναι σε λειτουργία με κατάσταση πάνω από το δρόμο. Η παραλία είναι κάτω από το δρόμο και έχει αρκετό χώρο. Η ερώτηση μου είναι αν μπορώ με νόμιμο τρόπο να φτιάξω μπαρ πάνω στη παραλία κοντά στο δρόμο. Εκεί τώρα υπάρχει κατασκευή με στέγαστρο που έχει τραπεζοκαθίσματα. Στο κάτω μέρος είναι οι ξαπλώστρες. Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο ξερω, οχι.

 • μαρια
  Απάντηση

  Καλημερα θα ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται αδεια και τι για να ανοιξω μαγαζι στολισμων γαμων βαφτισεων καθως και χωρος δεξιωσεων σε κηπο ξενοδοχειου.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το πρωτο οχι, το δευτερο ναι.

 • Πέτρος
  Απάντηση

  Χαίρετε,
  γνωρίζετε αν είναι εφικτό να εκδοθεί άδειας λειτουργίας «αναψυκτηρίου» σε επιχείρηση που θέλει να δραστηριοποιηθεί σε κενό χώρο δημοτικού πάρκου (χωρίς να υφίσταται προηγουμένως κάποια άλλη σχετική δραστηριότητα);

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Χρειαζεται οικημα με νομιμη αδεια οικοδομης και την καταλληλη συγκροτηση.

 • Μιχαήλ
  Απάντηση

  Μπορεί να δωθεί άδεια σε εργαστήριο παραγωγής ειδών σφολιάτας (παραγωγή επεξεργασία και πώληση) σε αποθήκη οικίας ;Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οχι

 • Thanasis
  Απάντηση

  Γεια σας τι χρειαζομαι για να ανοιξω κατι σαν μαγαζι σε μια παραλια που να κανω extreme θαλλασια sports?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Άρης
  Απάντηση

  Γεια σας. Γνωρίζετε αν επιτρέπεται η κατασκευή και η χρήση πισίνας(προκάτ) σε αναψυκτήριο ή καφετέρια (δηλαδη στο ίδιο οικόπεδο); Αν ναι, ποιες είναι οι προυποθέσεις και οι προδιαγραφές;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο ειναι ενα θεμα που θα πρεπει να εξεταστει με λεπτομερεια και δεν μπορει να απαντηθει εδω.

 • Rythmy
  Απάντηση

  Δηλαδη στα ποσα τετραγωνικα μετρα πληρη τις προυποθεσεις για να ειναι στην κατηγορια 200- των κεντρων διασκεδασεως;
  Επισης μου κανει εντυπωση η μεγαλη διαφορα, το οτι δηλαδη (για πολεις ανω των 100000) το παραβολο για 200- θεσεων ειναι 840 ευρω αλλα για bar ειναι 185 ευρω;; Ισχυει αυτο ετσι οπως το εγραψα και η διαφορα αυτη η μου διαφευγει κατι;
  Ευχαριστω για την αμμεση ανταποκριση σας.
  Επισης θα ηθελα ενα προσωπικο e-mail για να σας στειλω τα στοιχεια να μου δωσετε μια τιμη σε περιπτωση που αναλαμβανατε εσεις τις διαδικασιες.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Το 200 αναφερεται σε δυναμικοτητα ( καθισματα ) .
   Το κεντρο διασκεδασης εχει και αλλες μελετες/προδιαγραφες.

 • Αποστολος
  Απάντηση

  Γεια σας

  Η άδεια για αναψυκτήριο περίπτερο σε λυόμενη κατασκευή( που ο νόμος περιγράφει ότι δίναται να λειτουργεί σε κεντρικές πλατείες, οδικές αρτηρίες, σταθμούς αυτοκινήτων, λιμάνια και αεροδρόμια, τουριστικούς ή αρχαιολογικούς χώρους, ακτές κολύμβησης και γενικά σε χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση ή διέλευση πολλών ατόμων) ισχύει και σε ιδιωτικά οικόπεδα ή αυτό που περιγράφει είναι μόνο σε δημόσιους κοινόχρηστους . Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Νομιζω οτι αυτο δεν ισχυει σε οικοπεδα.

 • Rythmy
  Απάντηση

  Καλησπερα. Εχω παρατηρησει ενα αρθρο το οποιο ξεχωριζει τις αδειες λειτουργιας κεντρων διασκεδασεως σε 200+ και σε 200-. Η ερωτηση που θελω να κανω ειναι η εξης. Εγω ενδιαφερομαι για ενα μαγαζι το οποιο εχει στον ισογειο χωρο 67 τ.μ. και υπαρχουν και στον πρωτο οροφο πανω απο 100 τ.μ. τα οποια μου ειναι (εκτος απο το w.c.) αχρηστα για την λειτουργια του καταστηματος και δεν θα ειναι χωρος που θα μπαινουν οι πελατες. Ο επανω χωρος εχει προστεθει στο καταστημα αυτο λογω του οτι δεν υπαρχει καποια αλλη εισοδος στο κτιριο για να βγαζει εκει και απο οτι μου ειπε δεν σκοπευει να το αλλαξει αυτο οποτε πρεπει να τον φορτωθω ειτε θελω ειτε οχι. Το μαγαζι θα λειτουργει στο ισογειο. Οι αποριες μου ειναι οι εξης:

  1ον) Οσον αφορα το κοστος (του παραβολου) της αδειας. Θα θεωρουμαι στην κατηγορια 200+ η στην κατηγορια 200- λογω του μεγεθους του καταστηματος και ας μην χρησιμοποιω τον επανω χωρο.

  2ον) Εκτος απο αυτο το κοστος, ποιο θα ειναι το επιπροσθετο κοστος λογω των αρκετων τετραγωνικων μετρων που θα ειναι καταγεγραμενα στο καταστημα. Πχ. υπαρχουν παγιες επιβαρυνσεις στη ΔΕΗ η σε καποιους αλλους λογαριασμους;

  3ον) Μια ασχετη ερωτηση σε σχεση με τα προηγουμενα. Ποιο ειναι το κοστος του παραβολου μιας αδειας για καφε μπαρ;

  Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Μπορειτε να δηλωσετε λιγοτερο χωρο. Σε αυτη την περιπτωση θα πρεπει να κλεισει ο χωρος με μονιμη κατασκευη και να μην υπαρχει καμια εντελως προσβαση σε αυτον.
   2. Δεν γνωριζω
   3. 185 ευρω

 • Λινα Αργυρού
  Απάντηση

  καλησπερα και συγχαρητηρια για την πολυτιμη βοηθεια που δινεται
  Μπορει να μεταβιβαστει/αγοραστει αδεια λειτουργιας καφετεριας-μπαρ που ειναι σε ισχυ?
  Τι πρέπει να προσεξω?
  ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορει να μεταβιβαστει αν :
   Δεν εχει διακοπη στην εφορια
   Δεν χρωσταει στον Δημο καποιος απο τους εμπλεκομενους
   Δεν εχει τελεσιδικες ποινες το καταστημα

   Η πωληση της αδειας ειναι κατι που θα μπορουσε να γινει αλλα αυτο ειναι μια ιδιωτικη συμφωνια και δε νομιζω τοι θα μπορουσα να σχολιασω κατι παραπανω.

   • λινα
    Απάντηση

    ευχαριστω για τον χρονο σας
    Δεν χρειαζεται να γινει επικαιροποιηση με βαση τις νεες νομοθεσιες?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα πρεπει να υπαρχει φακελος με ολα τα νομιμοποιητικα στοιχεια και τα αρχεια τηρησης.

 • Ioannis
  Απάντηση

  Kalimera.
  Tha thelame na aniksoume magazi pou poulai smoothies apo frouta kai ximous. Takeaway, delivery kai kapoia liga trapezakia.
  Ti adia xriazete? Iparxoun minimoum tetragonika?
  Euxaristo

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   H αδεια ειναι «καφετερια» . Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, ο χωρος καθοριζεται αναλογα με τη παραγωγη και την κοινη λογικη να χωραν αυτα που θελετε να κανετε.

 • Παρασκευή Μ.
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ανταπόκριση σας.
  Για απασχόληση παιδίων από 3 ετών τι άδεια θα χρειαστεί;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εχω την εντυπωση πως ειναι βρεφονηπιακος σταθμος.

 • δημητρης
  Απάντηση

  καλησπέρα
  για να βγαλω αδεια για κατάστημα που πουλαει τροφες για κατοικιδια και κομμωτηριο σκυλων ποια είναι τα δικαιολογητικα και η διαδικασια ?
  ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια για αυτη την δραστηριοτητα.

 • Γιάννης;
  Απάντηση

  Καλημέρα σας
  -Παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε αθλητικό κέντρο από Δήμο για τοποθέτηση εμπορευματοκιβωτίου (container) για χρήση ως αναψυκτήριο (καφέ-σνακ) χωρίς τραπεζοκαθίσματα
  Τι διαδικασία χρειάζεται?
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αρχιστε απο την πολεοδομια και κρατατε μικρο καλαθι.

 • ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι άδεια χρειάζεται για να ανοίξω μια καφετέρια – κρεπερί αλλά που θα έχει και burgers, club sandwiches, toasts, αλκολούαχα ποτά ;
  Πόσα τετραγωνικά απαιτούνται για ένα τέτοιο μαγαζί;

  Σας ευχαριστώ πολύ,
  εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καφε-Αναψυκτηριο-Σνακ Μπαρ
   Αν και δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα , δεν θα εβλεπα κατι κατω απο 30 τμ.

 • Δέσποινα
  Απάντηση

  καλησπέρα! έχουμε άδεια για αναψυκτήριο, ουζερί, μπουγάτσα, καφέ… Έχουμε στον εξωτερικό χώρο τραμπολινο για παιδιά, θα υπάρχει θέμα με την άδεια αν βάλουμε και κάποιο φουσκωτό για τα παιδιά?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι επιτρεπεται κατι τετοιο.

 • Παναγιωτης Γραμματικακης
  Απάντηση

  Καλησπερα! Εχω μια επιχειρηση υγιεινομικου ενδιαφεροντος αναψυκτηριο-πιτσαρια με πλατεια 60τμ και τραπεζοκαθισματα. Ειχα βαλει ενα Παγκο στην πλατεια για να εξυπηρετω τον σερβιτορο με τα ποτηρια και τα απαραιτητα. Τι Αδεια χρειαζομαι καθως μου κανανε καταγγελια και οτι δεν επιτρεπεται απο την πολεοδομια. Αντιστοιχα σε αλλη πλατεια ιδιου δημου διατηρουν κανονικα παγκους

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ρωτηστε στον Δημο τι αδεια εχουν οι αλλοι παγκοι. Χωρις να ξερω λεπτομερειες, υποπτευομαι οτι ολοι ειναι το ιδιο αυθαιρετοι.

 • ΝΙΚΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα εχω ενοικιαζομενα δωματια κοντα σε μια παραλια Ενοικιαζω 50τμ απο την κτηματικη υπιρεσια και τον δημο για ομπρελες και ξαπλωστρες Θα ηθελα να βαλω εκει ενα ψυγεο με αναψυκτικα και ενα με παγωτα τι αδεια χρειαζωμε και απο που μπορω να βγαλω ξεκινισω για να βγαλω ακρη
  Ευχαριστω για τον χρονο σας

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Απογορευεται να βαλετε ψυγεια εξω σε μη στεγασμενο χωρο. ( απο αυτο εξαιρουνται μονο τα περιπτερα ) .

 • Θωμάς
  Απάντηση

  Καλημέρα, μπορεί να λειτουργήσει, μαγαζί -πρατήριο με αρώματα, χωρίς αλκοόλη , σε 1,5 επί 2.5 τετραγωνικά, δίνετε άδεια, χωρίς wc αλλά με δίπλα μαγαζιά που έχουν,
  ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • ΗΛΙΑΝΑ
  Απάντηση

  Γεια σας, προκειται για μια μεταβιβαση αδειας αναψυκτηριου χωρις παρασκευαστηριο. Θέλω να χρησιμοποιησθει ως επιχειρηση στην οπια γινεται παραγωγη χυμων κ φριυτων, ειναι αυτο εφικτό με την συγκεκριμένη άδεια? Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Σε ενα αναψυκτηριο μπορειτε να παρασκευαζετε χυμους.
   Να παρασκευαζετε και φρουτα οπως γραφετε θα ηθελα να το δω πως γινεται, αλλα να ξερετε οτι δεν επιτρεπεται η παρασκευη τους. :)

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Απάντηση

  θελω να ανοιξω στεγνωτηρια καθαριστηρια ρουχα σεντονια χαλια ,και επισης να εχει και πλυντηρια ρουχων με κερματα για τους τουριστες, τι πρεπει να κανω??αδεια λειτουργιας ποια ειναι??θελω ολοκληρωμενη απαντηση οχι τυπου δεν μπορω να απαντησω δεν εχω καποιο σχεδιο να δω και λοιπα που εχετε αναφερει σε αλλους,για να ξερω τι αλλο να σας αναφερω,ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν με ενδιαφερει η συγκεκριμενη περιπτωση.
   Καλη συνεχεια.

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Απάντηση

  θελω να ανοιξω στεγνωτηρια καθαριστηρια ρουχα σεντονια χαλια ,και επισης να εχει πλυντηρια ρουχων με κερματα για τους τουριστες, τι πρεπει να κανω??αδεια λειτουργιας ποια ειναι??θελω ολοκληρωμενη απαντηση οχι τυπου δεν μπορω να απαντησω δεν εχω καποιο σχεδιο να δω και λοιπα ποθ εχετε αναφερει σε αλλους, θελω ολοκληρωμενη απαντηση για να ξερω τι αλλο να σας αναφερω,ευχαριστω

 • αννα
  Απάντηση

  γεια σας θελω να ανοιξω ενα μαγαζι που να φτιαχνω και να πουλαω τυροπιτες και πιροσκι τι αδεια πρεπει να βγει ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αναψυκτηριο

   • Νικη
    Απάντηση

    Καλησπέρα!!
    Θέλω να νοικιάσω ενα καφενείο,δεν εχω άδεια καταστήματος ακόμα..
    Ήθελα να ρωτήσω.
    Αυτό το καφενείο λειτουργεί 50 -60 Χρόνια με μονο μια τουαλετα, τώρα θα μου ζητήσει το υγειονομικό να κανω δεύτερο;;;;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Αν χρειαζεται με βαση αυτα που ισχυουν σημερα, ναι.

 • Μαίρη
  Απάντηση

  Είμαι παιδαγωγός με ειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες και θα ήθελα να ανοίξω ένα γραφείο που να προσφέρει μαθησιακή υποστήριξη σε παιδιά καθώς και υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γονείς. Τι άδεια θα πρέπει να βγάλω και πού μπορώ να μάθω για τις προδιαγραφές του χώρου (τετραγωνικά, υγειονομικές προδιαγραφές, κ.τ.λ.);
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Σταματης
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Θέλω να παρασκευαζω αλοιφές για εξωτερική χρήση κ κεραλοιφες,οπως κ σαπούνια.
  1.Τι άδεια χρειάζομαι
  2.μπορώ να χρησιμοποιήσω έναν χώρο στο σπίτι μου σαν εργαστήριο;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   1. Δεν γνωριζω
   2. Σιγουρα οχι.

 • Νίκος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας
  Θα ήθελα να ρωτήσω για παραγωγή και λιανική πώληση προϊόντων ζύμης τι άδεια χρειάζεται και αν πρέπει να εχω πτυχίο αρτοποιου ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Τι εννοειται ως προιοντα ζυμης ?

   • Νίκος
    Απάντηση

    Καλημέρα σας!
    Πρόκειται για διάφορες παραδοσιακές πίτες Γεωργίας μεταξύ αυτών είναι και ένα είδος που το λένε λαβάσι κάτι (σαν ψωμί)αυτοί το ονομάζουν πίτα θα το έλεγα σαν τορτίγια η σαν πιτα για σουβλάκια.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θα ελεγα οτι η αδεια ειναι εργαστηριο τροφιμων και για αυτο δεν χρειαζεται αδεια αρτοποιου. Βεβαια εχετε υποψη σας οτι περνετε μια απαντηση μεσω ιντερνετ χωρις να εχω καμια εικονα της περιπτωσης.

 • Αναγνωστοπουλος Γιάννης
  Απάντηση

  καλησπέρα σας , θέλω να σας ρωτήσω αν ισχει η συναινεση της πλειοψηφίας της οικοδομης για καταστηματα μαζικης εστιασης η οχι …κανονισμος μάλλον δεν υπάρχει…και αν μπορεί να ανακληθει η αδεια εκ των υστέρων απο προσφυγη των ιδιοκτητών μερίδας της οικοδομης
  Σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πλεον οχι.

   • Γιάννης
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας. Προέκυψε αλλαγή ως την πλειοψηφία που είχα για ην υποστήριξηαπο μερος της οικοδομής , η αίτηση άδειας δεν έχει κατατεθεί ακόμα , μπορούν οι ένοικοι που αρνούνταν να μπλοκάρουν ή να αναιρέσουν την άδεια , τους δίνει το δικαίωμα νόμος από την στιγμή που δεν υπάρχει κανονισμός στην οικοδομή αλλά έχουν την πλειοψηφία άρνησης ….
    Σ ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Θεωρητικα οχι, αλλα θα ηθελα να δω πως θα χειριστει ο Δημος μια τετοια περιτπωση.

     • Γιάννης

      Έχω καταθέσει την αίτηση για άδεια στον δήμο εδώ και δύο μήνες περίπου , παράλληλα κατέθεσε και υπεύθυνη δηλωση η διαχειριστής ότι η πλειοψηφία δεν συναινεί . Ο δήμος δεν παίρνει την ευθύνη της απόφασης και έστειλε το φάκελο στην περιφέρεια , η περιφέρεια δήλωνει αναρμόδια , στην συνέχεια προωθείται το έγγραφο στο υπουργείο ανάπτυξης και παίζουμε μπαλάκι ποιο τμήμα του υπουργείου είναι αρμόδιο να απαντήσει …. δύο μήνες παρακαλώ χωρίς απάντηση και τα ενοίκια να τρέχουν

     • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Δυστυχως δεν μπορω να κανω κατι για αυτο.

 • Βασιλική Γκουτζή
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το εξής: Στην γειτονιά μας έχει ανοίξει μία σχολή χορού σε ισόγειο πολυκατοικίας χωρίς ηχομόνωση. Επιπλέον αφήνουν και τις πόρτες ανοιχτές και σε ώρες μη κοινής ησυχίας. Τώρα θέλουν να μεταφερθούν σε ένα ισόγειο μεσοτοιχία με την πολυκατοικία στην οποία και διαμένω. Εκ μέρους όλων των ενοίκων τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει ηχομόνωση? Εάν παρόλαυτά ανοίξει τί ενέργειες μπορούμε να κάνουμε μετά? Ο θόρυβος είναι πραγματικά ενοχλητικός εξαιρώ που τραντάζονται οι τοιχοι.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων.
  Με εκτίμηση.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε να κανετε καταγγελια στην αστυνομια. Σας προτεινω να συμβουλευτειτε και εναν δικηγορο.

 • Ναταλία
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ενημέρωση. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν γνωρίζετε, τι άδεια χρειάζομαι για να χρησιμοποιήσω έναν υπόγειο χώρο ξενοδοχείου ως χώρο εκδηλώσεων (διαλέξεις, διήμερα σεμινάρια κλπ). Και σε ποιους φορείς θα πρέπει να απευθυνθώ. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να πληροι τις προδιγραφες χωρου κυριας χρησης και να γινει χωρος κυριας χρησης.

 • ΝΙΚΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ.ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΣΘΩΣΗ ΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΡΥΜΟΥΛΚΟΥΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ (ΤΥΠΟΥ ΚΑΝΤΙΝΑ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΩΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ .ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Γιωργος
  Απάντηση

  Συγχαρητηρια για την ιστοσελιδας σας και για την βοηθεια που δινεται θα ηθελα να με κατατοπισετε ενδιαφερομαι να αγορασω ενα καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος με αδεια σνακ μπαρ οι αδεια εχει εκδοθει το 1994 πανω στην αδεια που διαβασα γραφει πως οι αδεια δεν μεταβιβαζεται θα ηθελα να ρωτησω μπορει να γινει μεταβιβαση προς εμενα η θελει καινουρια αδεια
  Σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οπως και να εχει επειδη η αδεια ειναι πολυ παλια θα σας ζητησουν να βγαλετε καινουργια.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Έχω καφέ- μπαρ με παράταση για μουσική από το Δήμο μεχρι τις 3. Μου είπαν ότι αν αλλάξω την άδεια και πάρω «άδεια μουσικής σκηνής» δεν έχω χρονικό περιορισμό. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι πως μπορεί να γίνει εφικτό?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 • ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΔΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
  Απάντηση

  Καλημέρα,
  θα ήθελα να ρωτήσω ενα χώρος (πατάρι εντός φωτογραφείου) , στο οποίο θα γίνονται σεμινάρια φωτογραφίας και Η/Υ , με συνάθροιση εως 15 ατόμων , θέλει κάποια άδεια λειτουργίας . Ευχαριστώ !!!

 • Ιωαννα
  Απάντηση

  Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσος χρόνος χρειάζεται να εκδοθεί η Αδεια μαζικης εστιασης πληρους γευματος.
  Τα καταστήματα που βλέπουμε είναι δύο, ένα το οποίο έχει όλες τις εγκαταστάσεις (άδεια φουγάρου και το φουγάρο) και πουλάει και την άδειά του και το άλλο είναι σε διατηρητέο κτίριο. Σαφώς και το δεύτερο είναι το δυσκολότερο, αλλά αν υποθέσουμε ότι όλα είναι καλά, πόσος χρ΄νος χρειάζεται; Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ο χρονος εξαρταται απο τις υπηρεσιες, γενικα πλεον θα ελεγα 2-4 βδομαδες. Το διατηρητεο θα πρεπει να το δουμε ανα περιπτωση.

 • Μαρια
  Απάντηση

  Καλημέρα θα ήθελα να μάθω για άδεια για κυλικείο σε σχολεία τι χρειάζεται? ?

 • π.Δημητριου
  Απάντηση

  καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω το εξης¨:
  θελω να κανω ενα καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος το οποιο δεν απαιτειται εξαεριμος
  η οικοδομη ειναι δυοροφη και το καταστημα μου ειναι στο ισογειο
  στην οικοδομη δεν υπαρχει κανονισμος…χρειαζομαι την συναινεση των υπολοιπων ιδιοκτητων?αν ναι σε τι ποσοστο?
  ο ιδιοκτητης του καταστηματος που θα νοικιασω κατεχει το 50% των ακινητων στην οικοδομη αυτη.
  καπου διαβασα οτι εφοσον δεν υπαρχει κανονισμος χρειαζεται μονο Υ.Δ του ιδιοκτητη του καταστηματος?ισχυει?
  ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Πλεον δεν χρειαζεται συνεναιση της πολυκατοικιας. Θα πρεπει ο ιδιοκτητης να κανει μια υπευθυνη δηλώση που να λεει οτι δεν υπαρχει κανονισμος οικοδομης.

   • Π. Δημητρίου
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πάρα πολύ!! Υπάρχει περίπτωση να έχω το ΦΕΚ η την απόφαση γιατί από τον Δήμο μου ζήτησαν την συναίνεση του επάνω ιδιοκτήτη..

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     ΦΕΚ 1723Β / 2017 , αρθρο 2 , παραγραφος 3.

     • π.δημητριου

      ευχαριστω πολυ!

 • Stavros
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  έχω άδεια λειτουγρίας «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ» με όρθιους και καθήμενους πελάτες.
  Μπορώ να πουλάω γλυκά τα οποία θα παρασκευάζω εγώ ?
  Επίσης μπορώ να παρασκυάζω γλυκά και να τα πουλάω σε άλλα καταστήματα ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   οχι

  • Κωνσταντίνα
   Απάντηση

   Γειά σας. Είμαι αγρότισσα (παραγωγός καρυδιών) και θέλω να εγκαταστήσω ένα κοντέινερ στην αυλή του σπιτιού μου για να αποθηκεύω τα καρύδια. Χρειάζεται άδεια? Τι πρέπει να κάνω? Το κοντέινερ δεν θα έχει ούτε ρεύμα, ούτε τπτ άλλο παρά μόνο θα χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη. Ευχαριστώ

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Δεν γνωριζω.

 • Απόστολος Παπαδόπουλος
  Απάντηση

  Επιθυμώ να λειτουργήσω αναψυκτήριο με παρασκευή καφέ και πώληση τυποποιημένων σνακ σε περαστικούς χωρίς καθίσματα σε κτίσμα όπου λειτουργούσε κλασικό περίπτερο. Τί είδους άδεια πρέπει να αιτηθω ;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βεβαιωθειτε πρωτα οτι το κτισμα εχει οικοδομικη αδεια.

 • Μιραντα
  Απάντηση

  Καλησπερα σας! Θα ηθελα να μαθω τι αδεια χρειαζεται για να μπορω να πουλαω στο δρομο καλαμποκια? Με κοινουμενο καροτσακι..κ ποσο κοστιζει ξ αδεια αυτη? Ευχαριστω πολυ!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν κανω λαθος ειναι αδεια πλανοδιου εμποριου.

 • Αποστολος
  Απάντηση

  Καλησπέρα , συγχαρητήρια για την δουλειά σας, εχω ενα μικρό μαγαζί παρασκευής και διαθεσης μπουγάτσας , θελω να κρατήσω το παρών εργαστήριο και να φτιάξω ακόμη ένα εργαστήριο με τα σύνχρονα πρότυπα τυπου hasp ωστε να μπορώ να τροφοδοτήσω και ακόμη καποια καταστήματα δικά μου ή ξένα , που μπορώ να βρώ πληροφορίες και τι άδεια χρειάζομαι ?
  Επίσης θα ηθελα να μου πείτε αν μπορώ να αντλήσω καποια χρηματοδότηση απο Ε.Σ.Π.Α .
  Ευχαριστώ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βγει μια αδεια εργαστηριου τροφιμων. Για ΕΣΠΑ δεν γνωριζω κατι.

 • Γιώτα
  Απάντηση

  Καλημέρα,
  Θέλω να ανοίξω ένα μικρο αναψυκτήριο σε ιδιωτική περιοχή , ξύλινο διότι στην εν λόγω περιοχή δεν επιτρέπεται το χτίσιμο.

  Τί χρειάζεται.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Οπως και να εχει πρεπει να εκδοθει μια νομιμη αδεια δομησης.

 • Ειρήνη
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Τι άδεια χρειάζεται για ένα παντοπωλείο-μεζεδοπωλείο; Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αδεια Λιανικης διαθεσης τροφιμων και μαζικης εστιασης πληρους γευματος.

 • Αριστοτελης
  Απάντηση

  Καλησπερα σας,

  Υπαρχει χορος που καλυπτει τις απαραιτητες προυποθεσεις γυμναστηριου, κ θελουν να το κανουν κεντρο ευεξιας, στουντιο γιογκα. Μηπως γνωριζετε αν χρειαζεται να εχει πτυχιο ΤΕΦΑΑ, ο συγκεκριμενος εχει πτυχια απο σεμιναρια εξωτερικου τα οποια δεν αναγνωριζονται στην Ελλαδα.

  Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων.

  Καλη συνεχεια.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν εχει το καταλληλο πτυχιο θα πρεπει να προσλαβει καποιον που να το εχει.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας. Θα θελα να ρωτήσω, είμαι κουρέας και θέλω να ανοίξω ένα κουρείο. Έχω βρει το χώρο. Τι θα χρειαστώ για την άδεια; Χρειάζομαι κάτοψη του καταστήματος και έπειτα να τη παραδώσω στο Δήμο; Και από την υγειονομική υπηρεσία τι θα χρειαστώ; Ευχαριστώ και συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ελπιζω να ειναι κατανοητο οτι εδω δεν μπορουν να απαντηθουν τοσο γενικες ερωτησεις.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  Απάντηση

  Καλημερα! θα ηθελα να ξερω τι χρειαζεται για αδεια λειτουργιας χωρου για κεντρο λογοθεραπειας επειδη μας το ζητουν απο ενα προγραμμα ΕΣΠΑ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι γιαυτο.

 • Καλλιόπη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας θα ήθελα να σας ρωτήσω θέλω να ανοίξω ένα μαγαζάκι με γλυκά πίτες και καφέ στο χέρι χρειάζετε κάποιο πτυχίο ζαχαροπλαστικής?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   οχι

 • ΝΙΚΟΣ.Χ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ PET SHOP ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ Η ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι.

 • ΜΑΡΙΝΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα,για κατάστημα υπηρεσιών μασάζ τι άδεια χρειάζεται?ευχαριστώ

 • demmy
  Απάντηση

  γεια σας ! για καταστημα υπηρεσιων μασαζ μπορω να το ανοιξω με τους κωδικους επαγγελματικου επιμελητηριου η χρειαζομαι κατι αλλο?

 • Χριστόφορος
  Απάντηση

  Καλησπέρα.Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα studio γυμναστικής(personal training).Ο χώρος που έχω είναι 80 m².Εχω ακούσει πως για αδεια γυμναστηρίου χρειάζεται χώρος 100m².Εγώ όμως θα γυμνάζω μεμονωμένα(1-2 άτομα το πολύ). Τι ισχύει σε αυτήν την περίπτωση;

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Συμφωνα με αυτα που ισχυουν σημερα, οποιαδηποτε εκγυμναση του ανθρωπου εντασσεται στα γυμναστηρια και απατειται αδεια γυμναστηριου με τις αντιστοιχες προδιαγραφες.

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Γειά σας και μπράβο για την καλή δουλειά! Ενδιαφέρομαι να να ανοίξω ένα κατάστημα με επισκευές υπολογιστών κινητών κτλ. Τι χαρτιά θα χρειαστώ από που πρέπει να ξεκινήσω?? Ο χώρος υπάρχει.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αυτο που χρειαζεστε ειναι εναρξη στην εφορια.

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Γειά σας και μπράβο για την καλή δουλειά! Ενδιαφέρομαι να να ανοίξω ένα κατάστημα με επισκευές υπολογιστών κινητών κτλ. Τι χαρτιά θα χρειαστώ από που πρέπει να ξεκινήσω?? Ο χώρος υπάρχει.

 • ΑΝΤΩΝΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητηρια!
  Θελουμε να ανοιξουμε ενα αναψυκτηριο -πωλητηριο σε εναν ελαιωνα, σαν αγροτουριστικη επιχειρηση. Τι άδειες απαιτουνται και ποσο κοστιζουν?
  Ευχαριστω εκ των προταιρων!

  • ΑΝΤΩΝΗΣ
   Απάντηση

   μιλαμε για προκατ κατασκευες..

   • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
    Απάντηση

    Θα πρεπει πρωτα να δουμε αν βγαινει αδεια δομησης για οποιαδηποτε κατασκευη μπει στον χωρο.

   • Βαγγελης πρεβεζα
    Απάντηση

    Καλησπέρα, σε ένα ακίνητο διατηρητέο, προορίζεται για καφε, υπάρχει στο υπόγειο θεμα με το ύψος, στην άδεια δείχνει 2,5 μέτρα και στην πραγματικότητα είναι 2 μέτρα, ο χώρος αυτός δεν είναι κυρίας χρήσης, υπάρχει περίπτωση σε πολεοδομικό έλεγχο να έχω πρόβλημα; Και αν ναι διορθώνεται; Ο μηχανικός που το είδε δεν αναλαμβάνει γιατί είπε ότι πρέπει να γίνει νέα στατική μελέτη που θέλει έγκριση από το κας, άλλος μηχανικός που ρώτησα είπε πως δεν θα έχω πρόβλημα γιατί ο χώρος δεν θα είναι κυρίας χρήσης, ευχαριστώ εξ των προτέρων

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Καποια ερωτηματα δεν απαντιουνται μεσω «internet» και χρειαζεται να τα εξετασουμε απο κοντα.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
  ΕΙΜΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ . ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΝΟΜΙΜΑ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ.ΕΧΩ ΗΔΗ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΜΟΥ.
  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΟΜΩΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αποσο ξερω δεν χρειαζεται καποια αδεια λειτουργιας για ιδιαιτερα μαθηματα.

 • δημητρης
  Απάντηση

  καλησπερα σας. σκεφτομαι να ανοιξω ενα μαγαζι με ρουχα αλλα να προσφερω και καφε και ποτα (οχι τροφιμα) στα προτυπα καταστηματων που εχω δει στο εξωτερικο. χρειαζονται πολλαπλες αδειες? ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα χρειαστει μια αδεια για το καφε.

 • Μαργαρίτα
  Απάντηση

  Καλησπέρα έχουμε ένα αναψυκτήριο καφέ κ θα ήθελα εμαν χώρο σε πατάρι να κάνω χώρο απασχόλησης για παιδιά αλλά όχι τύπου παιδότοπου απλά να βάλω 3τραπεζακια με καρεκλακια για να ζωγραφζουν τα πιτσιρίκια κ κανένα παιχνίδι
  Χρειάζεται κάποια διαδικασία χαρτιά άδειες κτλ?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να βγει αδεια παιδοτοπου.

 • Κώστας
  Απάντηση

  Καλημέρα,εχω ιχθυοπωλειο και θέλω να ψήνω και ψάρια σε αυτό,χρειάζεται κάποια ειδική άδεια για να είμαι καθ όλα νόμιμος?Σας ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ναι θα πρεπει να γινει προσθηκη αδειας μαζικης εστιασης.

 • Πετρος
  Απάντηση

  Γεια σας!τι ακριβως χρειαζεται για ενα παρασκευαστηριο παραδοσιακων χειροποιητων λουκανικων?

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν και δεν δινετε λεπτομερειες, υποθετω οτι χρειαζεται αδεια αργαστηριου τροφιμων με εγκριση (και) απο την Κτηνιατρικη Υπηρεσια.

 • ΚΩΣΤΑΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΩ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΠΟΣΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα. Θα πρεπει να δουμε αυτο που θελετε να κανετε με περισσοτερες λεπτομερειες.

 • Ελενη
  Απάντηση

  Καλησπερα και συγνωμη αν επαναλαμβανω καποια ερωτηση αλλα ειναι αδυνατον να τις διαβασω ολες! Θελω να πουλησω καποια χειροποιητα πλεκτα που φτιαχνω μεσω φβ.Χρειαζεται καποια αδεια και διαδικασια?Ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θα πρεπει να κανετε εναρξη στην εφορια.
   Απευθυνθειτε σε λογιστη.

 • fotis
  Απάντηση

  kalispera synxaritiria gia tin douleia sas mia erotisei.exo oporopantopoleio mporo na balo k tsigara na poulao k an nai xriazete adia

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Μπορειτε, αρκει να ειναι σε ενα κλειστο ερμαριο.

   • fotis
    Απάντηση

    den xriazete kapio allo xarty na exo an me kanoun elenxo?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     απο αποψη αδειας λειτουργιας οχι.

     • fotis

      opote mporo na ksekiniso apo abrio na balo kanonika k na poylao?

 • Ανδρικοπούλου Χριστίνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  για φαστ φουντ 40m2 παρασκευαστήριο και χώρος αναμονής του κόσμου μπροστά από το πάσο, επιτρέπουν οι κανονισμοί δάπεδο pvc? Κάπου διάβασα οτι απαιτείται δάπεδο λείο και αδιαπότιστο αλλά ήθελα να σιγουρευτώ οτι δε θα είναι λάθος επιλογή.

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Λειο και αδιαποτιστο δαπεδο, απατειται σε χωρους παρασκευης και πλυσης.

 • νικος
  Απάντηση

  καλησπερα για να ανοιξω μαγαζι με το 1 ευρω τι αδεια χρειαζεται και ποσο κανει

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας, παρα μονο εναρξη στην εφορια.

 • Κωστας
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας. Σκέφτομαι να ανοίξω ένα μικρο αναψυκτήριο για καφέ μόνο στο χέρι. Δεν μπορώ όμως να βρω πουθενά πόσο θα κοστίσει η άδεια, παράβολα κ.τ.λ αν γνωρίζει κάποιος κάτι θα ειμαι ευγνώμων. Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Τα παραβολα ειναι 185 ευρω για τον Δημο και 10 ευρω για την πυροσβεστικη.
   Αν θελετε το γραφειο μας να αναλαβει την διαδικασια αδειοδοτησης μπορετε να επικοινωνησετε να συζητησουμε για την αμοιβη μας .

   Καλη συνεχεια.

 • ΘΕΟΔΩΡΑ
  Απάντηση

  Καλή σας μέρα.
  Είμαι του Γεωπονικού κλάδου και παρότι της ειδικότητας δεν μπορώ να βγάλω άκρη ως προς το εξής: Θα με βοηθούσε πολύ αν γνωρίζατε να μου πείτε εάν η εγκατάσταση κοντέινερ σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας μου για υδροπονική καλλιέργεια φρούτων απαιτεί άδεια από την πολεοδομία. Αν ναι ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω? (δικαιολογητικά κόστος)
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και θα το εκτιμούσα πολύ εάν μου δίνατε και τη νομοθεσία που το αναφέρει.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Αν δεν κανω λαθος ειναι κανονικη αδεια δομησης.
   Οποτε χρειαζονται ολα τα δικαιολογητικα/μελετες σαν να κτιζατε σπιτι απο την αρχη ( τοπογραφικο , αρχιτεκτονικα , στατικα , μηχανολογικα κτλ ).

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας !
  Θέλω να κάνω μία ερώτηση και είναι η εξής.

  Επιθυμώ να ανοίξω ένα μαγαζί bar-restaurant. Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω δηλαδή τι χαρτιά χρειάζομαι για να το κάνω αναλυτικά αν θα μπορούσατε ;;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Εχουμε γραψει ενα ολοκληρο αρθρο : http://bit.ly/2vaYSAt

   Αν θελετε περισσοτερες διευκρινησεις μπορουμε να τα πουμε και κατιδιαν.

 • Λάμπρος
  Απάντηση

  Καλημέρα,θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
  Θέλω να ανοιξω ενα fast food.Μέσα σε όλες τις διαδικασίες για την άδεια λειτουργείας περιλαμβάνονται και το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και η άδεια απο το υγειονομικό;Και αν όχι που χρειάζεται να απευθυνθώ για την έκδοση τους;
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Ειναι λιγο ασαφης η ερωτηση σας.

 • Δημήτρης Μ
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Θέλω να ανοίξω μια καφετέρια με ναργιλεδες, αλλά δεν μπορώ να βρω τι άδεια χρειάζεται.. Μπορείτε να με βοηθήσετε ?
  Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Θεωρω καφετερια , αλλα δεν ειμαι και 100% σιγουρος.

   • Δημήτρης Μ
    Απάντηση

    Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση! Θέλω να ρωτήσω και κάτι ακόμα..ρώτησα στον Δήμο της περιοχής και δεν έχω ιδέα για το τι χρειάζεται.. Μήπως γνωρίζετε που μπορώ να απευθυνθώ ?
    Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
     Απάντηση

     Η αδεια βγαινει απο τον Δημο.
     Αν θελετε να ρωτησετε για το υγειογονικο κομματι μπορειτε να ρωτησετε στο υγειονομικο και να σας πουν.

 • Λευτέρης
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος που θέλει να παρέχει υπηρεσίες γιογκα στον χώρο του πελάτη ή σε βιλες που θα ενοικιάζονται για μικρα χρονικα διαστήματα για ομαδικες συνεδρίες γιογκα, χωρις δηλαδή να έχει δικό του σταθερό χώρο (γυμναστήριο), χρειάζεται άδεια γυμναστηρίου/γυμναστή και αν ναι ποια έναι η αρμόδια υπηρεσία..;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που ισχυουν μεχρι σημερα, σε οποιοδηποτε χωρο γινεται εκγυμναση ανθρωπου , απαιτειται αδεια γυμναστηριου με τις αναλογες προδιαγραφες.

 • ΦΩΤΗΣ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ. ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ. Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΗΣ: ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΣΙΓΑΡΑ,ΠΟΤΑ,ΧΥΜΟΥΣ,ΠΑΓΩΤΑ, ΚΤΛ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΜΗΧΑΝΗ ΓΙΑ ΚΑΦΕΔΕΣ ΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ. ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΦΕ ΚΙΟΣΚΗ-ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΜΑΖΕΨΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΓΙΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ .

  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
   Απάντηση

   Με βαση την τριβη μου με την Υγειονομικη Υπηρεσια θα το χαρακτηριζα δυσκολο εγχειρημα.

 • ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα .!!

  θελω να ανοιξω ενα καταστημα με μηχανημα σολαριουμ , υδρομασαζ(χωρις χερια) δλδ δεν θα υπαρχει θεραπευτης, καθεσε σε χτυπαει το νερο χαλαρωνεις φευγεις ενα στουντιο γενικα χαλαρωσης χωρις θεραπειες ποια αδεια χρειαζομε και απο που να αρχισω.

  Ευχαριστω !!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Πιστευω οτι η Δ/ση Υγειας θα θεωρησει οτι αυτο εντασσεται στις υπηρεσιες Εργαστηριου Αισθητικης με τις αναλογες προδιαγραφες.

 • Ευη
  Απάντηση

  Καλημέρα ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα πατισερι καφέ κ να φτιάχνω μόνη μ τα γλυκά απαιτείται να έχω πτυχίο ζαχαροπλάστη?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Οχι.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.
  Για online κατάστημα για πώληση τροφής κατοικιδίων ζώων (μόνο online πώληση και όχι φυσικό κατάστημα) απαιτείται ενοικίαση μιας απλής αποθήκης ή εμπίπτει σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος;
  Ευχαριστώ πολύ…

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Νομιζω οτι εμπιπτουν μονο οι τροφες για σκυλους και γατες.

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ,
  Στην περίπτωση Καφετέριας με παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, μπορούν να πωλούνται ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά αναπλήρωσης;

  Με εκτίμηση

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Νομιζω πως , ναι , αρκει να υπαρχει η καταλληλη συγκροτηση.

 • Ραφαηλ
  Απάντηση

  καλημερα, ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα playroom το οποιο θα προσφερει καφεδες ποτα και πιτοειδη καθως και παιχνιδια επιτραπεζεια .. τι αδεια θα χρειαστω ? ευχαριστω εκ των προτερων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   H αδεια ειναι «καφε – αναψυκτηριο».

 • ΙΩΆΝΝΗΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΈΡΑ!ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΨΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΣΙΓΆΡΑ Κ ΚΑΦΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΊΔΙΟ ΧΏΡΟ ΣΤΙΛ ΜΕ 4ALL ΣΕ 40 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΆ ΜΕΤΡΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΆΛΩ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ ???

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα μπορουσε να γινει αν διαμορφωθει καταλληλα ο χωρος.

 • ΜΑΡΙΑΝΝΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΘΑ ΠΟΥΛΑΩ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CATERING.ΘΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΑΨΙΑ ΣΤΟ ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΠΑΤΟΥΛΕΣ ΣΤΑ ΜΠΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ….ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ??? ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αδεια «πρατηριο πωλησης ετοιμου φαγητου».

 • Κρητικου Αικατερινη
  Απάντηση

  Εχω νοικιασει δυο πολυ μικρα μαγαζια 5τμ και 7τμ, το ένα το χρησιμοποιω σαν εργαστηρι που φτιαχνω τα ρουχα και το άλλο σαν πρατηριο , μπορω να εκθετω ρουχα εξω απο την βιοτεχνικά και το μαγαζακι και εάν ναι ποσο χωρο μπορω να χρησιμοοιησω για είμαι νομιμη.Σας ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

  • Πεννυ Σεββα
   Απάντηση

   Γεια σας,
   Έχω και εγώ την εξής απορία και θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα εάν μου δώσετε μια κατεύθυνση.
   Για να ανοίξω κομμωτήριο σκύλων όπου θα πουλάω και σχετικά είδη για μικρά ζώα, υπάρχει κάποια ειδική άδεια που πρέπει να βγάλω?
   Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

   • Ηλίας Διαμάντης
    Απάντηση

    Αποσο γνωριζω δεν υπαρχει αδειοδοτικη διαδικασια.

    • Γιώργος
     Απάντηση

     Καλημέρα
     αν αγοράσω μαγαζί με άδεια εν λειτουργία, τι χρειάζεται μετά; νέα άδεια (όλα απ’ την αρχή) ή τροποποιείται η άδεια (αλλαγή ονόματος);
     Γενικά αν αγοράσεις μαγαζί με άδεια τι χρειάζεται; (κατάστημα ψιλικών)
     ευχαριστώ

     • Ηλίας Διαμάντης

      Θα πρεπει ο προηγουμενος ιδιοκτητης να κανει την διαδικασια γνωστοποιησης και μετα να γινει αλλαγη φορεα.
      Η αλλη σας ερωτηση ειναι πολυ γενικη για να απαντηθει εδω.

 • αντωνια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας!Συγχαρητηρια για τη δουλειά σας!Θα ήθελα να ρωτήσω για αναψυκτήριο με 40 καθίσματα, εχω μπουφε-μπαρα 12 τμ, κουζίνα 5τμ, αποθηκη 5τμ και αποδυτηρια 2τμ, στην οποια κουζινα 8α εχω διπλη γουρνα,πλυντηριο πιατων, (και ποδοκινητο στη μπαρα)και σκεφτομαι να βαλω και φουρνο για σφολιατες στο χωρο της κουζίνας. Πιστευετε θα έχω προβλημα με τα τμ?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ναι , το πιστευω.

 • δημητρης
  Απάντηση

  Καλησπερα σας
  Συγχαρητηρια για την πολυ καλη ενημερωση σας.
  Θ αηθελα να ρωτησω τι χρειαζετε για αδεια πλαωοδιου πωλητη φρεσκων χυμων. Θα εχω τα φρουτα και θα τα προσφερω σε χυμο. Απο που να αρχισω?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αρχιστε απο την Δ/ση Πλανοδιου Εμποριου του Δημου , αν και δε νομιζω οτι γινεται αυτο που θελετε.

 • μπαμπης
  Απάντηση

  Καλησπερα Ηλια.
  Για ενα καφενειο με μοναδικο φαγωσιμο ενα μεζε απο κονσερβες και ντοματα. Και φιστικια για τα αλκοολουχα. Χρειαζεται υπογραφη ενοικων;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Χρειαζεται την συναινεση της πολυκατοικιας.

 • ΘΕΩΝΗ
  Απάντηση

  Γεια σας,

  Για να ιδρύσω Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, χρειάζομαι πτυχίο στα παιδαγωγικά?

  Ευχαριστώ!

  Υ.Γ: Η επιχείρηση θα είναι υπό μορφήν ΚοινΣΕπ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Μπορειτε να διαβασετε το ΦΕΚ για τα ΚΔΑΠ ( 1397Β / 2001 ).
   Το αρθρο 7 που αφορα το προσωπικο ειναι ασαφες κατα την γνωμη μου.
   Καλυτερα να κανετε ενα ερωτημα στην Δ/ση Προνοιας που ανηκετε.

   • ΘΕΩΝΗ
    Απάντηση

    Κύριε Διαμάντη καλησπέρα,

    Σας υπέρ ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές.

    Αυτό είδα κι εγώ.. Είναι λίγο ασαφές το θέμα των απαιτούμενων προσόντων.

    Στην πραγματικότητα, δεν αποσαφηνίζεται το γεγονός, αν χρειάζεται πτυχίο παιδαγωγικών σε αυτού του είδους τα κέντρα, τα οποία τελικά, μάλλον διαφοροποιούνται από τους παιδικούς σταθμούς!

    Σε κάθε περίπτωση, θα ανατρέξω στο άρθρο 7 και θα υποβάλλω ερώτημα στην Δ/ση Προνοίας.

    Σας ευχαριστώ και πάλι!!

    Υ.Γ: Αν οποιοσδήποτε έχει εμπειρία σε κάτι αντίστοιχο και θέλει να με πληροφορήσει, ας μην διστάσει

 • Μαυρικακης Μιχαλης
  Απάντηση

  Καλησπερα εχουμε ενικοιαση ενα μαγαζι κι εχουμε κανει μεταβηβαση αδειας κι μας ζητανε χρηση γης ποσο χρονο κανει να εκδοθει κι αν υπαρχει περιπτωση να μην εκδοθει Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ο χρονος εξαρταται απο την πολεοδομια.
   Δεν υπαρχει περιπτωση να μην εκδοθει απο την στιγμη που το ζητησατε.

 • Τζίνα Μ
  Απάντηση

  Καλησπέρα, ζω σε χωριό σε ένα νησί, έχω μια έκταση μικρή ( δεν μπορεί να γίνει οικοδομή) στην οποία θα ήθελα να βάλω ένα ξύλινο κιόσκι και μερικά τραπεζάκια και να διαθέτω, καφέ, φυσικούς χυμούς, τόστ αλλά και αγροτικά προιόντα – βότανα και χειροποίητες μαρμελάδες-γλυκα κουταλιού. Aπο ποιές υπηρεσίες πρέπει να ξεκινήσω για αδειοδότηση κλπ;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Απο την πολεοδομια, επειδη το κιοσκι πρεπει να εχει αδεια δομησης.
   Το βλεπω λιγο δυσκολο αυτο που θελετε να κανετε.

 • ioannis
  Απάντηση

  καλησπερα,

  Ποσο εινα το ελαχιστο εμβαδο τυροπιταδικου χωρις παρασκευαστηριο ???

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,

   δεν υπάρχει ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν. Πρέπει απλά να υπάρχει επαρκής χώρος για να εξυπηρετείται η εκάστοτε συγκρότηση

   • jonny
    Απάντηση

    και αν χρειαζεται παρασκευαστηριο -εργαστηριο ..χρειαζεται ελαχιστο εμβαδο του χωρου τουτου ???

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Δεν υπαρχουν ελαχιστα εμβαδα. Αναλογα την περιπτωση 15 – 20 τμ θεωρω οτι θα σας καλυψουν.

     • jonny

      eyxaristv poly

 • Γιακουμης
  Απάντηση

  καλησπερα και χρονια πολλα .

  Για την ιδρυση φυτοριου χρειαζεται καποια ειδικη αδεια περα απο εναρξη στην εφορια?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω, οχι.

 • Lasen
  Απάντηση

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά.

  Θέλω να ανοίξω ενα χώρο με υπηρεσίες εναλλακτικών θεραπειών.(χωρις υπηρεσιες μασαζ).

  Εφοσον δεν υπαρχει συγκεκριμενη αδεια γι αυτο το σκοπο θα κανω απλα εναρξη στην εφορια?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι υπαρχει κατι να σχολιασω πανω σε αυτο.

   • Lasen
    Απάντηση

    Ένα ναι , ένα δεν είμαι σίγουρος ή ένα καμία σχέση , θα με βοηθούσε. Όπως και να έχει ευχαριστώ για το χρόνο σας :)

 • Χρήστος Εμ.
  Απάντηση

  Καλησπέρα!

  Ενδιαφερόμαστε να «ανοίξουμε» ένα «κιόσκι» (beach or snack bar) σε περιοχή κοντά στην παραλία ή μέσα στην παραλία!
  Τι χρειάζεται…; Πού πρέπει να απευθυνθούμε σε πρώτη φάση; Και ποιες οι προϋποθέσεις;

  Σας ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα πρεπει να απευθυνθειτε στον Δημο.
   Καταρχην χρειαζεται να εχει ή να μπορει να βγαλει οικοδομικη αδεια.

 • Π.δημητριου
  Απάντηση

  Καλημέρα.έχω ένα γυράδικο και απέναντι από αυτό εχωπου νοικιάσει ένα χώρο για αποθήκη.θέλω να δηλώσω την αποθήκη τι χρειάζεται να κάνω?θα πρέπει και η απόληξη να έχει κατασκευαστικές προδιαγραφές?(Π.Χ πλακάκια στους τοίχους..Κ.Α)?
  Ευχαριστω

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Kαλησπέρα,

   αν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε αναψυκτικά και χαρτικά, ένα πλακάκι στο πάτωμα θεωρώ ότι είναι αρκετό. Σε περίπτωση όμως που αποθηκεύονται τρόφιμα καλό θα ήταν οι τοίχοι να επενδυθούν με πλακάκι.
   Ο χώρος λογικά θα αδειοδοτηθεί ως αποθήκη αποκλειστικά για τις ανάγκες του καταστήματος σας

 • Φιλιππος
  Απάντηση

  Καλησπέρα.Έχω ενα περιπτερο με αδεια «λιανικη πωληση τσιγαρων» αλλα ειναι μεγαλυτερο απο περιπτερο σαν μινι μαρκετ με wc.Τι πρεπει να κανω με την αδεια ωστε να μπορω να φτιαχνω και να πουλαω καφε?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,

   δεν επιτρέπεται η πώληση καφέ σε περίπτερα. Για το γεγονός ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος και διαθέτει και wc, θα πρέπει πριν προχωρήσετε σε αλλαγές να ελεγξετε την νομιμότητα του χώρου σας

   • Φιλιππος
    Απάντηση

    Μπορω με καποια μετατροπη στην αδεια να το κανω?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Απο την στιγμη που δεν εχουμε πληρη εικονα των δεδομενων σας, δεν μπορουμε να δωσουμε σαφη απαντηση.
     Θεωρω παντως οτι δεν μπορει να γινει αυτο που θελετε.

 • Κωνσταντίνος
  Απάντηση

  Γειά σας,γνωρίζετε εάν χρειάζεται κάποια άδεια για στούντιο ηχογραφήσεων;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω μονο εναρξη στην εφορια.

 • Panos
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας ! Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας .
  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα που θα προσφέρει , συσκευασμένα σάντουιτς , συσκευασμένες σαλάτες , έτοιμους χυμούς φρούτων ,γλυκά , και συσκευασμένα μερίδες φαγητού . Όλα θα ειναι σε ψυγείο και θα προσφέρονται απο το ψυγείο κατευθείαν στο πελάτη χωρίς επεξεργασία πριν η μετα . Τι αδεια χρειάζεται να εκδοθεί . Και το προδιαγραφές χρειάζονται για τον χώρο . Να τονίσω οτι δεν θα έχει τραπεζοκαθίσματα και οτι το κατάστημα ειναι στο ισόγειο εμπορικού κέντρου .
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Απο την στιγμη που ερχονται κατευθειαν απο νομιμως λειτουργουντα εργαστηρια και δεν γινεται καμια επεξεργασια στο καταστημα, ειναι πρατηριο πωλησης ετοιμων φαγητων.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  Απάντηση

  καλησπέρα.
  Πότε χρειάζεται φουγάρο σε μαζική εστίαση? Για να είμαι πιο σαφής. Σε bar όπου θα προσ΄φερονται και πιάτα όπως hamburger χρειάζεται?

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Kαλημέρα,

   Εν αρχή να σημειώσω ότι ούτως η άλλως σε συγκρότηση μπαρ απαγορεύεται το ψησιμο μπιφτεκιών και τα hamburger. Από εκεί και πέρα θεωρώ πως για την δραστηριότητα που θέλετε θα χρειαστείτε φουγάρο

   Καλή συνέχεια

 • Πέτρος Ραγιάς
  Απάντηση

  Καλησπέρα!

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω κατάστημα πωλησης τυροπιτοειδών (χωρις να τα παρασκευάζω) κρέπας-τοστ και φυσικά καφέ.
  1. Χρειάζονται δύο διαφορετικές άδειες?
  2. Χρειάζεται να εγκατασταθεί φουγάρο στον χώρο πώλησης ή στην κουζίνα εάν υπάρχει φριτέζα για να τηγανίσεις πατάτες?

  Ευχαριστώ.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   Αρκεί μία άδεια λειτουργίας Αναψυκτήριου για τις παροχές που θέλετε να έχετε. Όσον αφορά την φριτέζα θα χρειαστείτε απορροφητήρα στον χώρο του παρασκευαστηρίου
   Για την φρυτέζα κάποιες φορές, ανάλογα με τον ελεκτή, μπορεί να ζητηθεί συγκρότηση πλήρους γεύματος, οπότε καλό είναι να το τσεκάρετε και με το υγειονομικό της περιοχής σας
   Καλή συνέχεια

   • Πέτρος Ραγιάς
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σας με βοηθήσατε πάρα πολύ.
    Καλή συνέχεια και σε εσάς.

 • Ρίκα Φαράκλα
  Απάντηση

  Καλημέρα!
  Πρόκειται να ανοίξω ένα εργαστήριο-κατάστημα που εντάσσεται στην ΚΑΔ [32.12.1] Κατασκευή κοσμημάτων και συναφών ειδών. Απαιτείται άδεια λειτουργίας?
  Εάν όχι, είναι απαραίτητο να κάνω ενέργειες απαλλαγής (συμπλήρωση ερωτηματολογίου, υπεύθυνη δήλωση κλπ.)?
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω χρειαζεται μονο εναρξη στην εφορια.

 • Δημήτρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα, θα ηθελα να ασχοληθώ με επισκευή και συντήρηση σκαφών με ΚΑΔ 33.15.10 (χωρίς επισκευή μηχανών) έχοντας κινητό συνεργείο, δεν έχω κάποιο πτυχίο πανω στο αντικείμενο περα από εμπειρία που δεν αποδεικνύεται κάπως, μπορω να κάνω έναρξη; Η έδρα μπορεί να βρίσκεται σε οίκημα σε χωριό; Εαν δε μπορώ λόγω μη πτυχίου μπορώ να κανω εναρξη με ΚΑΔ παροχής υπηρεσιών (96.0);
  Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα Δημήτρη,
   λυπάμαι, δεν γνωρίζω κάτι πάνω στο αντικείμενο

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Θέλω να ανοίξω αναψυκτήριο το καταστημα είναι 30 τετραγωνικά θα προσφέρω καφέ σάντουιτς σφολιατες πόσες γούρνες χρειάζεται…

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπερα Γιάννη,

   θα χρειαστούν 2 ή 3 γούρνες, ανάλογα με την συγκρότηση και ένας ποδοκίνητος νιπτήρας (ή με φωτοκύτταρο) για τον χειριστη τροφίμων

   • Γιαννης
    Απάντηση

    Και αν βάλω πλυντήριο πιάτων πόσες χρειάζεται να έχω 2 εκ των οποίων η μία να είναι με ποδοβαλβιδα; Ευχαριστω πολυ

    • Αριστομένης Ελεμίνογλου
     Απάντηση

     Καλησπέρα Γιάννη,

     θα χρειαστείς 2 ή 3 γούρνες ανάλογα με την συγκρότηση του καταστήματος, ανεξαρτήτως πλυντηρίου. ΣΥΝ μια ποδοκίνητη λάντζα για τον χειριστή τροφίμων

 • Αχιλλεας
  Απάντηση

  Καλημερα και συγχαρητηρια για την δουλεια σας.Θα ηθελα να ρωτησω αν επιτρεπεται η πωληση τσιγαρων σε καταστημα που πουλαει καφε , σφολιατοειδη(τυροπιτες,πιτσες,hotdog) με τραπεζοκαθισματα και τι αδεια χρειαζεται!Ευχαριστω πολυ!

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα Αχιλλέα,

   φυσικά και γίνεται, στην περίπτωση αυτη θα χρειαστείς μια μικτή άδεια Αναψυκτήριου και Παντοπωλείου (ή καταστήματος ψιλικών).

   Καλη συνέχεια

 • αλεξ
  Απάντηση

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ,ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΤΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ,
  ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Τ.Ε.Ε ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΒΟΗΘΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΤΥΧΙΟ.
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΜΑΓΑΖΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΤΜ Η 50 ΤΜ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΑΣΑΖ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΕΙΣ.
  .ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΒΓΑΖΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;;;ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ

  Α ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΡΟΥΧΩΝ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΒΓΑΖΩ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.ΕΥΧΑΡΗΣΤΩΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,
   θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον συνάδελφο στην Κύπρο

   Καλή συνέχεια

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας.
  Προκειμένου να ανοίξω online shop για πώληση τροφής για κατοικίδια ζώα (σκύλο, γάτα κτλ) πρέπει να μισθώσω χώρο για έδρα της επιχείρησης ή μπορώ να δηλώσω την οικία μου;
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας…

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλημέρα,
   αυτή την ερώτηση θα πρέπει να την απαντήσει ο λογιστής σας

 • ΕΛΕΝΗ
  Απάντηση

  Καλησπέρα Σας,

  Θέλω να σας ρωτήσω σε περίπτωση που θέλουμε νε λειτουργήσουμε γήπεδο 5χ5 με χρήση container (για αποδυτηρια) πάνω σε οικόπεδο χρειάζεται ειδική άδεια; Θεωρείται κλειστός χώρος;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω χρειαζεται αδεια απο την πολεδομια.

 • Παναγιωτης
  Απάντηση

  καλησπερα και μπραβο για την πολυ ωραια δουλεια που κανετε,
  Θελω να κανω ενα χωρο που θα γινονται συναυλιες και διαφορα enent που θα διοργανωνονται απο αλλους και εγω απλα θα ενοικιαζω για την συγκεκριμενη στιγμη τον χωρο.Ο χωρος που εχω βρει ειναι ενα παλιο μπουζουξιδικο με μεγαλο χωρο παρκινγκ και ειναι αυτο που ζηταω για την συγκεκριμενη δουλεια.Τι αδεια χρειαζεται να βγαλω ωστε να ειμαι νομιμος και τυπικος για να κανω αυτην την επιχειρηση.
  Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Κεντρο διασκεδασης ή αιθουσα παραστασεων αναλογα με το τι ακριβως εχετε στο μυαλο σας.
   Παντως, χρειαζεται περισσοτερο ψαξιμο.

 • Bαφές
  Απάντηση

  Γειά σας
  Εχω μια αποθήκη που ήταν παλιά για αποθήκευση καπνών, μετέπειτα ξυλουργείο και είναι στην αυλή του σπιτιού μου
  Μπορώ να βαφω παλιά έπιπλα, καθρέπτες, ξύλινα καθίσματα και τραπέζια εξωτερικού χώρου και να κάνω αναπαλαιώσεις;
  H μέθοδος είναι απλή με πιστόλι και χρώματα νερου και ντεκουπάζ
  Αλλιώς τι χώρο πρέπει να βρω και πόσα τετραγωνικά
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω κατι για αυτο το θεμα.

 • ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
  Απάντηση

  καλημερα, εχω ενα e-shop με ηλεκτρονικα ειδη. χρειαζεται καποια αδεια για να μπορω να πουλησω και προιοντα οπως ηλεκτρονικο τσιγαρο, παρελκομενα και υγρα αναπληρωσης?
  ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω , οχι.

 • redduke7
  Απάντηση

  καλησπερα και μπραβο για την πολυ ωραια δουλεια που κανετε,

  Θελω να κανω ενα χωρο που θα γινονται συναυλιες και διαφορα enent που θα διοργανωνονται απο αλλους και εγω απλα θα ενοικιαζω για την συγκεκριμενη στιγμη τον χωρο.Ο χωρος που εχω βρει ειναι ενα παλιο μπουζουξιδικο με μεγαλο χωρο παρκινγκ και ειναι αυτο που ζηταω για την συγκεκριμενη δουλεια.Τι αδεια χρειαζεται να βγαλω ωστε να ειμαι νομιμος και τυπικος για να κανω αυτην την επιχειρηση.

  Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

 • Ιωάννης
  Απάντηση

  Σκέφτομαι να παράξω λικέρ στο σπίτι μου, με παραδοσιακό χειροποίητο τρόπο. Τι χρειάζεται να κάνω για αρχή;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν γινεται να αδειοδοτηθει παραγωγη τροφιμου ή ποτου σε κατοικια.

 • Βαλερια
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ανοίξω ανοίξω e-shop με γυναικεία ρουχα και αξεσουάρ. Τι άδειες θα χρειαστώ ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω χρειαζεται μονο εναρξη στην εφορια.

   Καλη συνεχεια.

 • πετρος
  Απάντηση

  Γεια σας. θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης!
  Θα ηθελα να μαθω εαν σε ενα σπιτι (ισογειο) μπορω να ανοιξω σχολη οδηγων.
  ειναι εφικτο κατι τετοιο εφοσον κανω τις απαραιητητες ενεργειες; οπως αδεια απο πολεοδομια , αλλαγη χρησης κτλπ.
  ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θεωρητικα, θα ελεγα οτι γινεται, αρκει να προβειτε σε ολες τις απαραιτητες ενεργειες που περιγραφετε και πρεπει να γινουν.

 • Μαρία
  Απάντηση

  καλησπέρα , θέλω να ανοίξω έναν μικρό γυναικείο συνεταιρισμό με δραστηριότητα την παραγωγή-συσκευασία παραδοσιακών προϊόντων όπως μαρμελάδες-γλυκά κουταλιού-πίτες κλπ
  Από μία μιkρή ερευνα που έκανα βρήκα ότι χρειαζομαι αδεια λειτουργίας – πυρασφάλεια-χωρο αποθηκευσης πρώτης ύλης + εξοπλισμό και ο χώρος θα πρέπει να είναι περίπου 50 τμ . Η ερώτηση είναι τι πραγματικά χρειάζομαι γιατί γενικά έχω μπερδευτεί και φυσικά πόσο πιθανων θα ήταν το κόστος αυτού?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ενα εργαστηριο τροφιμων ειναι σε αυτα τα τετραγωνικα.
   Για περισσοτερες πληροφοριες μπορουμε να τα πουμε και τηλεφωνικως

 • Γιώργος
  Απάντηση

  Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για να ανοίξω κατάστημα δερματοστηξιας τι θα χρειαστεί και απο πόσα τετραγωνικά μέτρα και πάνω χρειάζεται για να βγει η άδεια;;;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα πρεπει να υπαρχει χωρος εργασιας 15 μ2 , χωρος αναμονης 10 μ2 και WC.
   Τα υπολοιπα μπορειτε να τα διαβασετε στο αντιστοιχο αρθρο στο site.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
  Σε ότι αφορά το 1ο σκέλος της ερώτησής μου γνωρίζουμε τίποτα;
  Δηλαδή μπορώ να δραστηριοποιηθώ μόνο με online κατάστημα ή υποχρεωτικά πρέπει να έχω και φυσικό κατάστημα;
  Σας ευχαριστώ θερμά!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Απο την στιγμη που δεν υπαρχει αδεια, ειναι περισσοτερο λογιστικο θεμα.

 • ΓΙΩΡΓΟΣ
  Απάντηση

  Καλημέρα και συγχαρητήρια για το site!
  Ήθελα μια ερώτηση.
  Για να ανοίξω online κατάστημα πώλησης τροφών και αξεσουάρ για κατοικίδια όπως σκύλο, γάτα κτλ (όχι pet shop)
  1. πρέπει να έχω και φυσικό κατάστημα ή μπορώ μόνο eshop;
  2. Έδρα μπορώ να δηλώσω την οικία μου ή απαιτείται κάποιος χώρος;
  3. Που θα βρω πληροφορίες για την διαδικασία αδειοδότησης και γενικά ότι χρειάζεται;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων…

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω δεν χρειαζεται αδεια. Για σιγουρα ρωτηστε τον Δημο που ανηκετε.

 • Ευγενία
  Απάντηση

  Καλημέρα!Έχουμε επικοινωνήσει ξανά αλλά έχω λίγες ακόμα απορίες:
  1. Για να κάνω διακόσμηση μπισκότων και cupcakes τα οποία θα προμηθεύομαι έτοιμα από κάποιο ζαχαροπλαστείο όπως και το ίδιο με την ζαχαρόπαστα έτοιμη από ανάλογο κατάστημα
  α. πρέπει να έχω πιστοποιηση χειριστη τροφιμων ενώ εγώ δεν θα παρασκευάζω κάτι
  β. μπορώ να έχω μόνο ηλεκτρονικό κατάστημα
  γ. αν είναι φυσικό κατάστημα τι άδεια χρείαζεται
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   α. Ναι. Παρασκευαζετε το τελικο αποτελεσμα.
   β. Οχι
   γ. Παρασκευαστηριο που πουλα λιανικως ή Ζαχαροπλαστειο

   Μετα απο τοσες απαντησεις οταν αποφασισετε τι θα κανετε ελπιζω οτι δεν θα μας ξεχασετε :)

 • Alkhs
  Απάντηση

  Geia sas. Ena megalo bravo gia olo afto pou exete dimiourgisi.. 3 erotisis exo egw. Exo doulepsi se ena ergostasio me gluka . Zaxaroplastio. Ematha ekei kapia gluka kai thelo na anoikso ergastirio pou na ta ftiaxno kai na ta poulao se ala magazia. Xondriki dld.
  1- mporo na akoikso ergastirio xoris na exo spoudasi kai na exo diploma se afto ?
  2- an ftiakso afta pou exo mathi apo kapion alon. Kai den kano alages stis suntages yparxi kapio provlima ?
  3- ean enoikiaso enan fourno i ena ergastirio pou na upirxe prin gia na uparxoun ta ergalia. Mporo efxola na to metatrepso se afto pou thelo. Eyxaristo polu gia ola.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   1. ναι
   2. απο αποψη αδειας οχι. για πνευματικα δικαιωματα δεν γνωριζω.
   3. ειναι υποθετικη η ερωτηση και δεν μπορω να δωσω σαφη απαντηση.

   καλη συνεχεια.

 • Τόνια
  Απάντηση

  Καλησπέρα!θα ήθελα να ρωτήσω αν απαιτείται κάποια άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή απλή άδεια λειτουργίας για ένα κέντρο υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος(solarium). Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καποιος που θα ηθελε να ειναι 100% σιγουρος και να μην μπορει κανεις να του πει τιποτα θα εβγαζε μια αδεια αισθητικης.

 • Γιαννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Τι χρειάζεται για καφενειο που θα λειτουργει μόνο με αυτόματους πωλητές;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν ειμαι σιγουρος τι εχετε στο μυαλο σας, αλλα λογικα χρειαζεται αδεια για καθε αυτοματο πωλητη.

 • ΡΟΥΣ
  Απάντηση

  καλησπερα σασ . για αδεια λειτουργιας μαγαζιου ηλεκτρονικου τσιγαρου χρειαζεται μονο εναρξη στην εφορια?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ναι.

 • Ευγενια
  Απάντηση

  Καλησπερα σας θα ηθελα να ανοιξω ενα μαγαζι με καφε το οποιο θα εχει κ φαγητο…οπως πιτσες, μπεργκερ… τετοιου ειδους φαι… ξερει μηπως κανεις τι χαρτια χρειαζονται για κατι τετοιο? κ ποσο θα μ κοστισει μια αδεια λειτουργειας… Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Μπορειτε να διαβασετε το αρθρο απο πανω και να επανελθετε με μια πιο συγκεριμενη ερωτηση , την οποια με χαρα θα απαντησουμε.

   Καλη συνεχεια.

   • ΕΥΓΕΝΙΑ
    Απάντηση

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ Κ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΠΙΤΣΑΡΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Καλημερα.

     Οικονομικα θεματα μπορουμε να συζητησουμε σε κατιδιαν επικοινωνια.

     Καλη συνεχεια.

 • Ευγενία
  Απάντηση

  Καλησπέρα.Είναι πάρα πού ωραίο αυτό που κάνετε να μας βοηθάτε με τις συμβουλές και τις γνώσεις σας.
  θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας ρωτήσω:
  1. Θέλω να ανοίξω μια καφετέρια που θα είναι για delivery ή να πάρει κάποιος στο χέρι και να έχει το πολύ 10 καθίσματα. Επίσης θα ήθελα να πουλάω σφολιατοειδή κατεψυγμένα που θα τα ψήνω εγώ στο μαγαζί και κρύα σάντουιτσ
  α. τι άδεια χρειάζεται να βγάλω?
  β. εκτός από φούρνο χρειάζεται και εξαερισμός?
  γ.αν θέλω το καλοκαίρι να βάλω και παγωτά χρειάζεται άλλη άδεια?
  2. Μπορώ να φτιάξω δικά μου μπισκότα και cupcakes να τα πουλάω έχοντας το κατάλληλο παρασκευαστήριο, αλλά μη έχοντας πτυχίο ζαχαροπλαστικής? θα πρέπει να έχω κάποιο πιστοποιητικό από τον ΕΦΕΤ?
  3. Τι άδεια χρειάζεται αν συνδυάσω το 1 και το 2?
  Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   α. Καφε-αναψυκτηριο
   β. ναι
   γ. οχι
   2. μπορειτε να το κανετε χωρις πτυχιο. χρειαζεστε πιστοποιηση χειριστη τροφιμων.
   3. Ζαχαροπλαστειο.

   Καλη συνεχεια.

   • Ευγενία
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ.

   • Alkhs
    Απάντηση

    Geia sas. Ena megalo bravo gia olo afto pou exete dimiourgisi.. 3 erotisis exo egw. Exo doulepsi se ena ergostasio me gluka . Zaxaroplastio. Ematha ekei kapia gluka kai thelo na anoikso ergastirio pou na ta ftiaxno kai na ta poulao se ala magazia. Xondriki dld.
    1- mporo na akoikso ergastirio xoris na exo spoudasi kai na exo diploma se afto ?
    2- an ftiakso afta pou exo mathi apo kapion alon. Kai den kano alages stis suntages yparxi kapio provlima ?
    3- ean enoikiaso enan fourno i ena ergastirio pou na upirxe prin gia na uparxoun ta ergalia. Mporo efxola na to metatrepso se afto pou thelo. Eyxaristo polu gia ola.

 • Εμμανουηλ
  Απάντηση

  Καλησπερα σας και Καλη Χρονια να εχουμε ολοι μας!!!

  Ενδιαφερομαι να ανοιξω ενα μεζεδοπωλειο μικρο σχετικα με 6-7 τραπεζακια. Τι χρειαζομαι ακριβως για να ξεκινησω? Αδειες κτλ… Και για sushi bar αν γνωριζετε…

  Ευχαριστω για το ενδιαφερον και το χρονο σας!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Χρειαζεται να βρειτε ενα καταστημα. Θα πρεπει να υπαρχει η οικοδομικη αδεια και η κατοψη ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ του χωρου, ετσι ωστε να εξεταστει η νομιμοτητα του και το αν πληροι τις προδιαγραφες για να γινει ΚΥΕ.

   Καλη συνεχεια.

 • Γιώργος Κουτεντάκης
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Εχω εστιατόριο σε παραλιακο μέρος. Θελω να ρωτησω εαν εχω δικαίωμα να ενοικιάσω εναν ακομα χωρο σαν αιθουσα και να σερβιρω και εκει τους πελατες μου. Ευχαριστω

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ναι, αρκει να γινει τροποιηση της αδειας και να πληρειται τις προδιαγραφες για μεγαλυτερη δυναμιτοκητα καταστηματος.

 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Η ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ?ΑΔΕΙΑ?ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Σ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ?ΠΟΥΛΑΩ ΛΙΑΝΙΚΗ?ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ?Κ ΑΝ ΝΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ Κ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ…

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Τα εργαστηρια τροφιμων αδειοδοτουνται απο την Δ/ση Αναπτυξης.
   Αναλογα με τον χωρο θα μπορουσε αυτος να διαμορφωθει ετσι ωστε να πουλατε λιανικη και μακαροναδες.
   Αλλιως ξεχωριστο καταστημα ( και με τις δυο παραπανω δραστηριοτητες ).

   • ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕ
    Απάντηση

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ…ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Η ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ…ΓΙΑ ΛΙΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ ΤΙΑ ΑΔΕΙΑ ΘΕΛΕΙ?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     1. Θα ελεγα πως οχι.
     2. Παντοπωλειο , σνακ μπαρ.

 • Αντώνης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Θέλω να δημιουργήσω μία εταιρεία με στην οποία θα προσφέρω υπηρεσίες :

  α) μεταφοράς πελατών (transfer) από και προς το αεροδρόμιο με οδηγό σε ΕΙΧ αυτοκινητο(τα) των 9 θεσεων (ερασιτεχνικο δίπλωμα οδήγησης)

  β) Ημερήσιες εκδρομές περιπατιτικού/φυσιολατρικού/λαογραφικού/γευσιγνωστικού χαρακτηρα, τοπικων πανυγηριών κ.α με τα ίδια μεσα μεταφοράς όπως πιο πάνω.

  Τι είδους εταιρεία πρέπει να ιδρύσω για να τα καλύπτει όλα τα πιο πάνω? Αν ιδρύσω ένα τουριστικό γραφείο με καλύπτει?
  Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Δεν μπορω να σας βοηθησω μιας και τα παραπανω δεν απτονται του αντικειμενου μου.
   Πιθανως ενας λογιστης να ειναι καλυτερη επιλογη.

   Καλες γιορτες.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλησπέρα,ενδιαφέρομαι να ανοίξω ενα κατάστημα το οποιο θα πουλά τρόφιμα (αλλαντικά, τυριά, ζυμαρικά) αλλα θα παρασκευάζει και θα σερβίρει φαγητό καφέ/αλκοολ. Οπως παλαιότερα τα πανταπωλεία.
  ΤΙ αδεια χρειαζομαι και υπάρχουν προγραμματα επιχορηγησης?
  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Το πρωτο μερος παραπεμπτει σε αδεια παντοπωλειου.
   Ο καφες και το αλκοολ ειναι ειναι αδεια καφε – μπαρ.
   Η παρασκευη φαγητου ειναι ασαφες.

   Δεν γνωριζω για επιχορηγησεις.

   Καλη συνεχεια.

 • ΕΙΡΗΝΗ
  Απάντηση

  καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κατάστημα με παπούτσια και αξεσουάρ, όπως τσάντες και μικροκοσμήματα. Βρίσκομαι στο Ηράκλειο Κρήτης. τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσω; τι άδεια λειτουργίας θα πρέπει να εκδόσω;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αυτη η δραστηριοτητα δεν χρειαζεται αδεια λειτουργιας, παρα μονο εναρξη στην εφορια.

 • Ιωάννα
  Απάντηση

  Καλησπέρα,

  θα ήθελα να μάθω την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω προκειμένου να χρησιμοποιήσω έναν ενοικιαζόμενο χώρο (περίπου 60-80τμ) ως αίθουσα για εκθέσεις / bazaar, παρουσιάσεις βιβλίων και σεμινάρια διαφόρων ειδικοτήτων (ζωγραφικής, κατασκευής κοσμημάτων, σαπουνιών κλπ). Ως τι μπορεί να δηλωθεί στην εφορία ώστε να γίνει η έναρξη; Είναι δραστηριότητες που μπορούν να καλυφθούν από μία ειδικότητα ή πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά;

  Σας ευχαριστώ.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Καλησπέρα,

   για τις δραστηριότητες όπως bazaar και παρουσιάσεις βιβλίων δεν χρειάζεστε κάποια συγκεκριμένη άδεια, αρκεί μία έναρξη στην εφορία. Για τις άλλες δραστηριότητες όπως σεμινάρια ζωγραφικης, κατασκευη κοσμημάτων κτλ θα σας καλύψει καλύτερα μία άδεια ΚΔΒΜ

 • Νικολέττα Κοτσώνα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  θέλω να ενοικιάσω ενα καταστημα οπου να το φτιαξω σαν μικρή τσαγερή/καφέ. Οπου τα διαφορα μικρά ταρτάκια αλμυρά και γλυκα να τα παρασκευάζω εγω. Επίσης θα ηθελα παραλληλα να μπορούσα να πουλήσω τα μικρα αυτα προιόντα και ως κέτερινγκ.
  1. Εαν θελω να πουλάω και για κέτερινγκ πηγαίνω στην κατηγορία χονδρικής?
  2. Μπορώ να βγάλω αδεια να παρασκευάζω μονη μου μικρες δημιουργίες ή πρεπει να εχω δίπλωμα ζαχαροπλαστικής?
  Σας ευχαριστω.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   1. Το catering εντασσεται στα εργαστηρια τροφιμων , που ειναι εντελως αλλη διαδικασια και προδιαγραφες.
   2. Δεν χρειαζεται διπλωμα ζαχαροπλαστικης.

   Καλη συνεχεια.

 • Maria Pappa
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα κέντρο μελέτης για παιδιά δημοτικού. Από πού πρέπει να βγει η άδεια;

  Σας ευχαριστώ πολυ.

 • πελαγια
  Απάντηση

  καλησπερα σας , θα ηθελα να ρωτησω τι αδεια χρειαζεται για να ανοιξω ενα μεγαλο χωρο με κομμωτιριο, περιποιηση νυχιων,μασαζ, μακιγιαζ ,και solarioum,ολα θα βρισκονται μεσα σε ενα κτιριο σε ξεχωριστα δωματια. Σας ευχαριστω πολυ εκ τον προτερω..!!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Τα αντικειμενα της αισθητικης και τα νυχια θα πρεπει να ξεχωριστα απο το κομμωτηριο. Δηλαδη χωρις καμια επικοινωνια και με δικη τους εισοδο το καθενα.
   Αδειες :
   Νυχια -> περιποιηση ακρων
   Κομμωτηριο -> κομμωτηριο
   Τα υπολοιπα -> εργαστηριο αισθητικης

   Καλη συνεχεια.

 • Tatiana Dimitriou
  Απάντηση

  Είμαι φυσικοθεραπευτρια. Δεν μπορώ να πάρω άδεια λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπειας, καθόσον δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω τα μηχανήματα που ορίζει ως ελάχιστο εξοπλισμό το Π.Δ. 29/87. Μπορώ να παρέχω τις υπηρεσίες μου νόμιμα σε κάποιον μισθωμένο χώρο και με ποιες προυποθέσεις;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω , οχι.

 • Ευαγγελία
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, έχω ένα μαγαζί καλλωπισμου ζώων και pet shop και θα ήθελα να ρωτήσω τι άδεια χρειάζομαι και που πρέπει να απευθυνθώ για να το συνδυάσω και με ένα ξενοδοχείο ζώων. Ευχαριστώ πολύ.

  • Αριστομένης Ελεμίνογλου
   Απάντηση

   Θα απευθυνθειτε στην Διευθυνση Κτηνιατρικης για την αδειοδοτηση ενδιαιτηματος μικρων ζωων

 • Γιωργος
  Απάντηση

  τι αδεια λειτουργιας χρειαζομαι για να πουλαω απο ηλεκτρολογικα ειδη,εποχιακα(χριστουγεννιατικα,καρναβαλικα,καλοκαιρινα )οχι ειδη ρουχισμου,θηκες κινητων τηλ.,κινητα τηλ,ποικιλια προιοντων δηλαδη αλλα οχι υγειονομικου ενδιαφεροντος

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν χρειαζεται καποια αδεια λειτουργειας παρα μονο εναρξη στην εφορια.

 • ΟΛΓΑ
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας.Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα e-shop και μέσα στα έτοιμα προιόντα που θα παίρνω απο χονδρική να προωθήσω δικές μου κρέμες από φυσικά προιόντα τύπου αλάτι,λάδι ,ζάχαρη,πορτοκάλι κτλ
  Χρειάζεται αναγκαστικά έγκριση απο τον ΕΟΦ εφόσον δεν βλαπτουν κανέναν τα προιόντα αυτά της μάνας φύσης?Δευτερον αν γράφει στην ετικέτα τι περιέχει η κρέμα είναι αρκετό?Και τρίτον αν ο ΕΟΦ εδώ ζητήσει χρήματα για την άδεια συμφέρει να κάνω την έναρξη του eshop στην Κυπρο αν ο ΕΟΦ εκεί είναι πιο ανθρώπινος?
  Με εκτίμηση
  ‘ΟΛΓΑ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Τα προιοντα πρεπει να εχουν την εγκριση του ΕΟΦ. Για την αναλογη υπηρεσια της Κυπρου δεν εχω γνωμη.

   • ΟΛΓΑ
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ.

 • Ασπασία
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Μπορείτε να μου πείτε τι χρειάζεται για εργαστήριο παρασκευής σαπουνιού ψυχρής σαπωνοποίησης (δεν είναι δηλαδή απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός); Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Δυστυχως , δε γνωριζω κατι.

 • Μαρία Τσαγγαρίδου
  Απάντηση

  Καλημέρα, συγχαρητήρια.
  ήθελα να ρωτήσω αν ισχύει κάποιος ειδικός νόμος / άδεια για κομμωτήριο αλλά και για μασάζ στο ίδιο υποστατικό. Βρίσκομαι στην Κύπρο.
  Χρειάζομαι 2 άδειες; Μπορώ να γράψω την εταιρεία σαν κάτι άλλο για να μπορούν να συνδιαστούν και τα 2;

  Ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Δε γνωριζω τι ισχυει στην Κυπρο.

 • γεωργια
  Απάντηση

  καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τις χρησιμες πληροφορίες που δίνεται,
  ενδιαφέρομαι να ανοίξω χώρο για γιόγκα και πιλάτες
  σε τι άδεια υπάγεται καθώς δεν θεωρείται γυμναστήριο και δε θα έχει τμήματα άνω των 25 ατόμων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Οποιαδηποτε μορφη εκγυμνασης εντασσεται στα γυμναστηρια.

 • Argyro fragk
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  εδω και 4 χρόνια το χόμπυ μου το κανω κατα περιόδους και επαγγελμα. Δλδ ασχολούμαι με την κατασκευή χειροποίητων διακοσμητικών, σαπούνια, λαμπάδες καθώς και αναλαμβανω τις μπομπονιέρες βαφτίσεων και γάμων και τον στολισμό τους.
  Εργαζομαι παράλληλα σε μια ιδιωτική εταιρεία.
  μπορώ να βγάλω άδεια για αυτό που κάνω έξτρα στον χώρο μου? και αν ναι, τι χρειάζεται για να μπω σε αυτη τη διαδικασία?
  σας ευχαριστω πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αποσο γνωριζω αυτες οι δραστηριοτητες δεν εχουν διαδικασια αδειοδοτησης.

 • Σπηλιωτοπουλος Κωσταντινος
  Απάντηση

  Θα νοικιασω μια ιδοτικη εκταση κοντα σε θαλασσα αλλα οχι πανω στην παραλια. Σκεφτομαι να ανοιξω Beach Bar αλλα ξυλινη κατασκευη για να μην επιβαρινω τον χωρο.
  Μπορω να παρω αδεια κυριας χρησης ….χωρις να εχω εγκαταστασεις με τσιμεντο?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θεωρω οτι ειναι δυσκολο. Βεβαια , δεν εχω καμια εικονα του χωρου, οποτε αυτο που γραφω ειναι μια απλη εκτιμηση, χρειαζεται ψαξιμο.

   • Αλεξανδρος
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Κατι παρόμοιο θελω να κανω και εγω και εχω μπει στην διαδικασία του ψαξίματος.
    Εμας ειναι ιδιοκτητος ο χωρο, χωραφι διπλα στην παραλια. Θελω να ανοιξω αναψυκτήριο με τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες. Στο χωράφι δεν υπαρχει τιποτα. Θελουμε να φτιαξουμε ξυλινο αναψυκτηριο με ξυλινα δάπεδα και γκαζόν στον χωρο της ξαπλώστρας, επισης τουαλέτες και βιολογικους κτλπ. Είναι εφικτό; Ευχαριστω.

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Αδεια Λειτουργιας δινεται σε νομιμως υφισταμενα κτιρια. Δηλαδη θα πρεπει να βγει αδεια δομησης απο την Πολεοδομια.Θα χρειαζεται να ερευνησετε αν το οικοπεδο «κτιζει» και με τι ορους.

 • Ηλίας
  Απάντηση

  Η αδεια που εχω ειναι η εξης:
  ΄ΜΙΚΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
  ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
  ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ΄
  Μπορω να βαλω ψητα κοτοπουλα και πατατες τηγανητες?
  Ειναι συμβαση με δημο και νομιζω οτι δεν μπορω να την τροποποιησω…
  Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Οχι, δεν μπορειτε .

   Καλη συνεχεια.

   • Ηλίας
    Απάντηση

    Και κατι αλλο εχω και ενα μαγαζι εμπορικο με εποχιακα ειδη αλλα θελω να κλεισω ενα κομματι και να ωαλω κρεωατι να κοιμαμαι μεσα ξερεις τι χρειαζομαι για να το κανω αυτο??

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Δε νομιζω να χρειαζεται κατι.

 • Γρηγορης Ιωαννου
  Απάντηση

  Καλησπερα, είμαι φυσικοθεραπευτης με αδεια ασκησεως επαγγελματος φυσικοθεραπευτη.Θελω να ανοιξω ενα χωρο ευεξιας και σπα.Το έψαξα αλλα δεν υπάρχει καποιου είδους άδεια για αυτον τον χώρο. Μονο «εφοριακα» προβλεπεται κατι για τετοιες επιχειρησεις.Τι να κανω για να είμαι νομιμος? Δεν θελω να ανοιξω ουτε φυσικοθεραπευτηριο ,ουτε χωρο αισθητικής.
  Ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Δεν υπαρχει ( ακομα ) καποια διαδικασια που να αναφερεται ακριβως σε αυτες τις δραστηριοτητες.
   Απο την αλλη θεωρω οτι πλησιαζουν αρκετα ( εως πολυ ) στην αισθητικη.

   Καλη συνεχεια.

 • Μάνος
  Απάντηση

  Γεια σας,

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω σε ένα κατάστημα 25 τ.μ. μια επιχείριση που θα πουλά σε περαστικούς φρέσκους χυμούς, καφέ και είδη σφολιάτας που θα προμηθεύομαι από το ανάλογο εργαστήριο. Χωρίς καθίσματα.

  Τι άδεια πρέπει να βγάλω; Πόσος περίπου χρόνος θα χρειαστεί ;

  Σας ευχαριστώ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Θα βγαλετε αδεια «καφε-αναψυκτηριο» και συνηθως χρειαζεται κανα διμηνο.

   Καλη συνεχεια.

 • Δημητριος
  Απάντηση

  Ενδιαφερομαι να κανω ενα χωρο κτημα εκδηλωσεων σε εκτος σχεδιου τι πρεπει να προσεξω?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση σας για να απαντηθει εδω.

   • Δημητριος
    Απάντηση

    Ένα κτήμα με 4-5 στρέμματα οικοδομήσιμο για χώρο εκδηλώσεων τι πρέπει να ελέγξω , όροι δόμησης , χρήση γης , τι άλλες προϋποθέσεις;
    Δεν ξέρω αν σας βοηθω

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Προφανως ορους δομησης και χρησης γης. Απο κει περα να σκεφτειτε τι δυναμηκοτητα θα θελετε να εχει ο χωρος και να δειτε να μπορειτε να κτισετε κατι που πληροι τις συγκεκριμενες προυποθεσεις.
     Δηλαδη χρειαζεστε 2 τουαλετες ή 6 ? Μια σχετικα μεγαλη κουζινα ή μικρη ? Αποθηκη ?

     Ελπιζω να βοηθησα.

 • Ivana Kalaver
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας , ήθελα μα ρωτήσω τι άδεια θα χρειαστώ για ένα salad bar δηδ φτιάχνω σαλάτες εκεί οπότε υπαρχή παρασκευαστήριο και τα πουλάω και κάνω και delivery .Μπορεί να έχω και μερικά τραπεζάκια. Σας ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Η αδεια θα ειναι » σνακ μπαρ » .

   Καλη συνεχεια.

   • Ivana Kalaver
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πολύ!

 • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  Απάντηση

  Καλησπερα,

  γνωριζετε τι αδεια η τις προυποθεσεις που απαιτουνται για την πωληση αγαθων (νερα,χυμους,ενεργειακα ποτα,μπαρες δημητριακων και πρωτεινης) σε χωρο γυμναστηριου;

  Ευχαριστω εκ των προτερων!

  Παναγιωτης

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θεωρω οτι θα πρεπει να βγαλετε μια αδεια «παντοπωλειου» και για πιο ακριβεια «τυποποιημενα ειδη παντοπωλειου».

 • Βασίλης
  Απάντηση

  Καλησπέρα, σε δύο χώρους που θα λειτουργήσουν στον έναν αρτοποιείο(εργαστήριο) και στον άλλον εστιατόριο, μπορεί να γίνει λειτουργική συνένωση των χώρων επειδή θα είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης;Να έχουν δηλαδή κοινό χώρο πώλησης των προιόντων;Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν εχω υποψη μου κατι που να το απαγορευει, αλλα η Δ/ση Αναπτυξης που αδειοδοτει τα αρτοποιεια συνηθως δεν δεχεται συστεγαση με αλλες επιχειρησεις. Μπορειτε να ρωτησετε την Δ/ση που ανηκει ο χωρος.

 • Αννα
  Απάντηση

  Καλημέρα σας,
  Θα ήθελα να ρωτήσω τι αδεία λειτουργιάς χρειάζομαι για να ξεκινήσω εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες για παιδιά με θέμα τη φύση και το περιβάλλον σε ένα κήπο 5 στρεμμάτων που θα λειτούργει βάση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης, π.χ. το κυλικείο θα είναι ένα κοντέινερ που θα ηλεκτροδοτείτε από ηλιακά πάνελ.

  Ευχαριστώ εκ τον προτέρων,

  Άννα

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Δεν υπαρχει ακριβως νομικο πλαισιο για αυτο που θελετε να κανετε.
   Το πιο κοντινο ειναι το Κεντρο Δημιουργικης Απασχολησης Παιδιων ( ΚΔΑΠ ), το οποιο ομως εχει αρκετες προδιαγραφες.

   Καλη συνεχεια.

 • Μηνάς
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας..
  Έχω την σύζυγο μου που εχει τελειωσει σεμιναριο BARISTA 72 ωρων και ηθελα να ρωτησω αν με αυτο το χαρτι μπορει να ανοιξει αναψυκτηριο (τυπου ΓΡΗΓΟΡΗΣ, COFFEE ISLAND κ.α)? Και αν ναι ποιοι ειναι οι περιορισμοι?? (π.χ 10 η 20 σκαμπο? μεχρι ποσα τμ?)
  Ευχαριστω!!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Μπορειτε να ανοιξετε αναλογη επιχειρηση, ακομα και αν δεν εχετε ακουμπησει ποτε στην ζωη σας μηχανη του καφε.

 • Δήμητρα
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,

  Χρειάζομαι βοήθεια! Έχω ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για να ανοιξω ένα ΚΔΑΠ (Κεντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών).
  Έχω ήδη δυσκολευτεί πολύ με τον ΚΑΔ, καθώς δεν υπάρχει ακριβώς κάτι γι’ αυτό που ζητάω. Το ΚΔΑΠ είναι για παιδιά 6-12 ετών. Μήπως γνωρίζετε αν σαν καλλιτεχνικό εργαστήρι μπορώ να δεχτώ παιδιά μικρότερης ηλικίας; Η μήπως υπάρχει κάποιος τρόπος να δεχτώ παιδιά από τεσσάρων και πάνω νόμιμα;

  Υποθέτω φαίνεται ότι έχω πελαγώσει!! Βλέπω τα sites από άλλα ΚΔΑΠ και έχουν μικρότερα παιδιά. Είναι όλοι τους παράνομοι; Τι άδεια έχουν βγάλει;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα προτιμουσα να μην σχολιασω σε δημοσιο βημα τις ερωτησεις σας.

 • Ορφεας
  Απάντηση

  Καλημερα, εχω στην ιδιοκτησια μου οικοπεδο περιφραγμενο και φυτεμενο με ελαιοδενδρα , Σκεφθηκα να τοποθετησω ενα κοντεινερ με τις κατασκευαστικες προδιαγραφες που απαιτουνται για να λειτουργησει ο χωρος ως καφε μεζεδοπωλειο υπαιθριο .. Δεν γνωριζω αν αυτο μπορει να λειτουργησει και ως ειδος συλλογου δλδ, να δεχεται μονο ατομα που ειναι εγγεγραμενα σε καταλογο πελατων.. τι ενεργειες χρειαζεται να γινουν ?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν νομιζω οτι μπορει αυτο να παρει αδεια απο την πολεοδομια.

   • Δημήτρης
    Απάντηση

    Γειά σας ήθελα να ρωτήσω αν με το χαρτί απο Την γενική Γραμματεία δια βίου μάθησης ως αρτοποιεία -ζαχαροπλαστικής που μπορώ να πάρω από ένα ΙΕΚ, Έχω την δυνατότητά να ανοίξω δικό μου φούρνο? Ευχαριστώ.

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Μπορειτε να ειστε ιδιοκτητης της επιχειρησης, αλλα θα πρεπει να προσλαβετε εναν αρτοποιο.

     • Δημήτρης

      Εγώ δεν θεωρούμε Α ρτοποιος-ζαχαροπλάστης αν αποκτήσω το χαρτί από το ΙΕΚ του κέντρου δια βίου μάθησης?Ευχαριστώ!

     • Ηλίας Διαμάντης

      Δεν γνωριζω, καλυτερα να ρωτησετε στην Δ/ση αναπτυξης που αδειοδοτει τις συγκεκριμενες δραστηριοτητες.

   • Ορφεας
    Απάντηση

    οι μη μονιμες κατασκευες δεν χρειαζονται αδεια απο την πολεοδομια απ’ οτι γωριζω (αυτες που μπορουν να μετακινηθουν δλδ) .. η απαντηση σας ειναι οτι, δεν απατειται η αδεια ή οτι, δεν χρειαζεται καν ..?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Για να βγει αδεια ΚΥΕ πρεπει να υπαρχει νομιμη αδεια δομησης.

 • Αλέξανδρος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, η ερώτησή μου είναι αν κατάστημα με άδεια εστιατορίου (παρασκευή και διανομή φαγητού κατ’οίκον) μπορεί να διαθέτει και πίτσα. Ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ενα εστιατοριο μπορει να διαθετει και πιτσα.

 • Ισοκράτης
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας,
  Επειδή στην άδεια για κατάστημα λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών περιλαμβάνεται και το «πρατήριο έτοιμου φαγητού» ήθελα να σας ρωτήσω τι ακριβώς είναι αυτό και τι μπορεί να πουλάει, καθώς επίσης και τι χώρο απαιτεί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειναι ενα καταστημα που πουλαει σε μεριδες ετοιμα μαγειρευτα ( κυριως ) φαγητα που τα προμηθευεται απο εργαστηρια τροφιμων. Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα, αλλα με την κοινη λογικη πρεπει να υπαρχει αρκετος χωρος για τον θερμολαθαλαμο και τον παγκο που θα ετοιμαζονται οι μεριδες.

 • Κυριακος
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο σας!!
  Ήθελα να σας ρωτήσω σε οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για τη διεξαγωγή δεξιώσεων; Η σκέψη ειναι να υπάρχει και υπαίθριος χώρος για δεξιώσεις σε εξωτερικό χώρο και κλειστός χώρος για δεξιώσεις σε εσωτερικό χώρο. Το φαγητό και όλα τα ποτοειδη θα είναι απο catering.

  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Αν μπορει να βγει οικοδομικη αδεια, δηλαδη αν «κτιζει» το οικοπεδο, γινεται.

   Καλη συνεχεια.

   • Κυριάκος
    Απάντηση

    Τι προδιαγραφές χρειάζεται για να βγει οικοδομική άδεια σε οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως;

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Δεν μπορω να απαντησω γενικα.

 • γιωργια κιοσε
  Απάντηση

  καλημερα θελω να βγαλω αδια για 40 τμ να να παρασκευαζω κεμπαπ μπιφτεκι τι πρεπει να κανω?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση σας και δεν γινεται να απαντηθει εδω.

 • γιωργια
  Απάντηση

  καλησπερα δεν ειμαι αγροτης μπορω να ανειξω αδια οικοτεχνιας για παρασκευης κρεατος?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν γνωριζω.

 • Παναγιωτης
  Απάντηση

  Καλημέρα!
  Είμαι ιδιοκτήτης κτήματος ακριβώς διπλα σε παραλία και ενδιαφέρομαι να μάθω τι χρειάζεται για την κατασκευή beach bar (πάνω στο κτήμα μου). Επισης μπορείτε να μου πείτε αν γνωρίζετε τι κινήσεις πρέπει να κάνω προκειμένου να μπορώ να εκμεταλεύομαι ξαπλώστρες σε αυτό το κομμάτι της παραλίας?
  Σας ευχαριστώ θερμά!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Θα πρεπει πρωτα απολα να βγαλετε αδεια δομησης για το beach bar. Αρα θα πρεπει να δειτε αν μπορειτε να κτισετε στο οικοπεδο.
   Για τις ξαπλωστρες θα πρεπει να απευθυνθειτε στον Δημο.

   Καλη συνεχεια.

 • ΝΙΚΟΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΖΟΤΑΝ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΜΠΑΡ ΜΕ ΝΑΡΓΙΛΕΔΕΣ ??

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Αδεια «καφε-μπαρ».
   Αποσο ξερω δεν χρειαζεται κατι ιδιαιτερο για τους ναργιλεδες.

   Καλη συνεχεια.

 • Ισοκράτης
  Απάντηση

  Καλημέρα σας, θέλω να ανοίξω κατάστημα εστίασης και να προσφέρω κυρίως φαγητό σε πακέτο ζεστό και κρύο (σουβλάκι, μπιφτέκι, κοτόπουλο, πίτσα, πίτες, σάντουιτς, τοστ, σαλάτες, μπύρες, κρασί, καφέ, χυμούς κ.α.). Τι άδεια θα πρέπει να βγάλω και τι χώρο χρειάζομαι. Επίσης αν μπορεί στον ίδιο χώρο να λειτουργεί και παντοπωλείο. Σας ευχαριστώ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Μια αδεια εστιατοριου σας καλυπτει. Θα εψαχνα χωρο πανω απο 40 m2.
   Μπορειτε στον ιδιο χωρο να εχετε και παντοπωλειο.

   Καλη συνεχεια.

 • Νικος
  Απάντηση

  Καλησπερα σας. Εχω μια κρεπερι και το υγειονονικο θελει φουσκα πανω απο τις κρεπιερες ξερω οτι δεν χρειαζετε. Τι ισχυει τελικα βαση νομου? Καμια κρεπερι δεν εχει φουσκα? Ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Πρεπει να υπαρχει συστημα απαγωγης οσμων. Η φουσκα ειναι λιγο υπερβολικο.
   Αλλα αφου το ζηταν δυσκολο να μην το βαλετε.

   • Νικος
    Απάντηση

    Ευχαριστω για την αμεση απαντηση σας. Τι ενοειτε ομως συστημα απαγωγης οσμων? Εξαερισμο?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Απορροφητηρα ή φουσκα. Συνηθως ενας καλος απορροφητηρας κανει για κρεπερι.
     Αλλα, ειναι κριση των ελεκτων να ζητησουν κατι αλλο αναλογα την περιπτωση.

 • Νίκος
  Απάντηση

  Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεσότητα . Εκτός από κρύο πιάτο δηλαδή, εάν ήθελα να φτιάχνω μεζεδάκι σε τηγάνι, κανένα αυγουλάκι με παστουρμά, καμιά τηγανιά, μόνο τηγανάκι όχι σχάρες κλπ και σε κρύο πιάτο καμιά φάβα και λοιπούς μεζέδες αυτό εννοώ και σε πόσο διάστημα δίνεται η άδεια; Και πάλι σας ευχαριστώ!!!!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αν φτιαχνετε μεζαδακια σε τηγανακι θα πρεπει να βγαλετε μια αδειουλα εστιασης . :)
   Μια αδεια θελει κανα διμηνο να βγει.

 • IoAnNa
  Απάντηση

  Καλή σας ημέρα, εδώ κ κάποιους μήνες ασχολούμαι με το πλέξιμο, ανεβάζοντας φωτογραφίες των δημιουργιών μου στο facebook σε ομάδες που αφορούν το αντικείμενο, κάποια άτομα άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον να τις αγοράσουν. Ποια είναι η διαδικασία για να μπορώ να πουλάω χειροποίητα είδη μέσω fb για αρχή; Υπάρχει κάποιος τύπος «απλής» αθεώρητης απόδειξης που μπορώ να κόβω και να περνάει στη δήλωσή μου; Ή εάν θέλω να είμαι νόμιμη κ πλήρως καλυμμένη πρέπει να κάνω έναρξη επιχείρησης, κάτι που εννοείται δεν με συμφέρει καθώς μιλάμε για μικρο ποσά και δεν γνωρίζω κατά πόσο οι πωλήσεις μου θα έχουν συνεχή ροή.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αυτη ειναι καθαρα ερωτηση για λογιστη.

   • IoAnNa
    Απάντηση

    Μάλιστα…. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

 • Kyriakos
  Απάντηση

  Καλησπέρα, χρειαζετε κάποια άδεια για μασάζ,σιάτσου κλπ. κατοίκων? (να πηγαίνω να κάνω σε σπίτια) δεν έχω κάποια πιστοποίηση…
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δε νομιζω οτι γινεται αυτο που περιγραφετε.

   • Kyriakos
    Απάντηση

    Αν υπάρχει πιστοποίηση γίνεται χωρίς κάποια άδεια?
    (θα την πάρω σε λίγο καιρό)

 • Πετρα
  Απάντηση

  Καλημέρα σας και συγχαρητηρια για τη βοήθεια που παρέχετε. Προσωπικά είμαι μπερδεμένη αν μπορειτε να με ξεμπλέξετε θα βοηθήσει.
  Περίπτωση 1: Παρασκευή χειροποιητα καλλυντικα από βιολογικά ελαια και θα ήθελα να τα πουλάω online σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τι άδειες χρειαζομαι;μπορεί να είναι οικοτεχνια?
  Περίπτωση 2: Αν άνοιγα κέντρο παριχης υπηρεσιων ευεξιας και σπα χωρίς μηχανήματα και έφτιαχναν επιτόπου τα ελαια που θα χρησιμοποιούνταν στις πελάτισσες αλλά τα χρεωνω στο σύνολο της υπηρεσίας που προσφέρω τι άδειες χρειάζομαι εκεί?
  Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Μεγαλη συζητηση και τα δυο.
   Καλυτερα να τα πουμε τηλεφωνικως.

 • Μπεττυ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας και πολλά συγχαρητήρια για το έργο σας, βοηθάτε πολύ. Εγώ προσωπικά είμαι μπερδεμένη, αν μπορειτε κάπως να βοηθήσετε θα είναι ευγνώμων. Φτιάχνω χειροποιητα καλλυντικα περιποίησης προσώπου και σώματος βασισμένα σε ελαια. Θα ήθελα να ανοίξω ηλεκτρονικό κατάστημα για να τα πουλάω.
  Περιπτωση 1:Μπορεί να είναι η έδρα στο σπίτι σαν οικοτεχνια? Χρειάζομαι κάποια άδεια για αυτό?
  Περιπτωση 2: Ένα άλλο σενάριο είναι τι άδειες θα χρειαζόμουν αν άνοιγμα κέντρο ευεξιας σπα κι εκεί παρασκεύασα τα προϊόντα για τους πελάτες επί τόπου για χρήση ή για πώληση.

 • Βασιλικη
  Απάντηση

  Γεια σας. Εχω κομμωτηριο και μεσα στο κομμωτηριο μου εχω προσθεσει νομιμα 2 δραστηριοτητες. Την κατασκευη ζειροποιητων κοσμηματων και τη λιανικη πωληση τους. Θα ηθελα ομως να βγαλω αδεια για να μπορω να πουλησω τα κοσμηματα μου σε διαφορες εξωτερικες εκδηλωσεις π.χ. σε πανηγυρια, φεστιβαλ κτλ. Τι χρειαζεται να κανω για να ειμαι νομιμη?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αδεια πλανοδιου εμποριου ( αν δεν κανω λαθος ).

 • Andreas
  Απάντηση

  Καλή σας ημέρα.

  Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα αισθητικά όμορφο ψιλικατζίδικο που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες με καφέ (take away), τσιγάρα και κέντρο τύπου (εκτός φυσικά από τα είδη που μπορεί να βρεί κανείς σε ένα ψιλικατζίδικο). Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είδους άδεια χρειάζεται για ένα τέτοιο κατάστημα και αν είναι χρονοβόρα η διαδικασία.

  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Θα βγαλετε αδεια καφετεριας – παντοπωλειου.
   Θα χρειαστειτε κανα διμηνο.

   Καλη συνεχεια.

   • Andreas
    Απάντηση

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά.

 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟς ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
  ΞΕΡΩ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΤΟΥ ΕΟΦ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ.
  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ Η ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟς ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Με τον παρον νομικο πλαισιο ( και αποσο γνωριζω ) ειναι απαραιτητη η υπαρξη εργαστηριου που να εχει την εγκριση του ΕΟΦ.
   Αλλιως θα πρεπει να γινεται αγορα απο εργαστηριο που λειτουργει νομιμα.

 • Athina
  Απάντηση

  Euxaristw gia tin ammesi apantisi!!!tha kanoume mono masaz!xwris mixanimata!!!stin perifereia pou rwtisa mou eipe oti prepei na uparxei mesa kapoios pou na exei adeia askisews epaggelmatos,alla gia emas apo iek o oeek leei oti den xreiazetai na vgaloume .an den vgalw akri mono mou tha sas parakalousa na to suziyisoume apo konta kapoia stigmi.a,episis mou eipe oti i adeia tha prepei na einai kentro aisthitikis!!!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ειναι μεγαλη συζητηση. Την εχω κανει πολλες φορες και τα εχω γραψει αρκετες σε απαντησεις σε σχολια.
   Καλυτερα να τα πουμε τηλεφωνικως ή απο κοντα.

 • Athina
  Απάντηση

  Kalispera!!!tha ithela na rwtisw ,eimai apofoiti iek fysikotherapeias,mporw na anoiksw ena kentro pou tha kanoume mono masaz?xreiazetai adeia askisews epaggelmatos i mporw na proslavw paidia apo iek fysikotheraleias kai na mai kalummeni ap ton nomo??

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Αν θελετε να εχετε κεντρο φυσιοθεραπειας, μπορειτε να βγαλετε μια αδεια στο ονομα σας, αλλα θα πρεπει να προσλαβετε καποιον πτυχιουχο ΑΕΙ/ΤΕΙ .

   Καλη συνεχεια.

 • ΕΛΕΝΗ
  Απάντηση

  Καλημέρα σας κ. Διαμαντή.Θέλω ν ανοίξω καθαριστήριο ρούχων τι είδους άδεια χρειάζεται?και που ν απευθυνθώ?ευχαριστώ!!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Λυπαμαι, αλλα δεν γνωριζω.

 • Γιάννης
  Απάντηση

  Καλησπέρα. Σε 1 μήνα γίνομαι 18 χρονών. Ο Πατέρας μου έχει φωτοτυπάδικο – είδη γραφείου και θέλει να το κλείσει. Μπορώ να κάνω έναρξη εγώ με το ίδιο αντικείμενο? Αφού κλείσει αυτός το μαγαζί και χωρίς να το αδειάσω. Κάποιος μου είπε για αυτοψία, ένας άλλος πάλι ότι καταργήθηκε. Ράδιο Αρβύλα. Το μαγαζί είναι της μητέρας μου. Τι ισχύει ακριβώς? παίρενει πολύ χρόνο? Μπορώ να το κάνω?Ευχαριστώ πολύ.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Αυτες ειναι ερωτησεις για λογιστη.

   Καλη συνεχεια.

 • ΒΑΣΩ
  Απάντηση

  καλησπερα μια ερωτηση ακομα … απο τη στιγμη που καταθετω ολα τα απαραιτητα δικαιολογητικα για την αδεια λειτουργιας του καταστηματος (κουρειο) ,μπορω να δουλευω με την βεβαιωση εως οτου βγει η αδεια???????
  γιατι ξερω οτι παιρνει αρκετο χρονο ακριβως ποσο δεν γνωριζω… ευχαριστω!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Ανοιγετε ΜΟΝΟ οταν εχετε αδεια λειτουργιας. ( εκτος αν μιλαμε για αντικατασταση ).
   Μια αδεια για κουρειο δεν περνει πολυ χρονο .

   Καλη συνεχεια.

 • Zoe
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Εγω θα ήθελα να ανοιξω μια καντίνα με κοκτέιλς και κρύο φαγητό(σαλάτες, σαντουιτς) πάνω απο την παραλία με λιγα τραπεζάκια(3-4), μερικές ομπρέλες απο κάτω(5,6) και χωρο για water sports.
  Χρειάζομαι άδεια για την παραλία και λογικά άδεια για την καντίνα και για τα water sports?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Προφανως χρειαζεται αδεια.

 • Αντωνης
  Απάντηση

  Καλημερα κυριε Διαμαντη.
  Σε χωρο 30-40 τμ που βρισκεται σε παραλιακη περιπχη σκοπευω να ανοιξω καταστημα καφε-παγωτο μηχανης-μπεργκερ(οχι ψησιμο μπιφτεκιου στα καρβουνα αλλα σε γκριλιερα).
  Επισης ο εξωτερικος χωρος θα διαθετει stand-πασα και σκαμπο(οχι τραπεζοκαθισματα).
  Τι τυπου αδεια θα χρειαστω για το παραπανω.Ευχαριστω εκ των προτερων.

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Με καφε-σνακ μπαρ καλυπτεστε.

 • Χριστόφορος
  Απάντηση

  καλησπέρα,

  γίνεται κανεις να πάρει άδεια απ την πολεοδομία για την τοποθέτηση κοντεινερ(σ) για αποθηκευτικούς λόγους μονο, σε οικόπεδο μη οικοδομήσιμο – εντός 40 μέτρων απο τον αιγιαλό? ετσι ώστε να πάρει και άδεια λειτουργίας για σχολή/ ενοικίαση wind surf?

  ευχαριστώ πολυ,

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δε νομιζω να γινεται κατι τετοιο.

 • Φίφη
  Απάντηση

  Καλησπέρα! Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα εργαστήριο παρασκευής χειροποίητων σαπουνιών και καλλυντικών. Εκτίς από την άδεια της Περιφέρειας χρειάζομαι απαραίτητα και άδεια από τον ΕΟΦ; Αν ναι, τι προϋποθέσεις πρέπει να πληροί το εργαστήριο (τετραγωνικά, εξοπλισμός κ.λπ.); Ευχαριστώ!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλημερα.

   Ναι , χρειαζεται εγκριση του ΕΟΦ.
   Για τις προδιαγραφες ειναι πολλα για να κατσω να τα γραψω, ελπιζω να εχω την κατανοηση σας.

   Καλη συνεχεια.

 • ΛΙΑ
  Απάντηση

  Καλησπερα. Θελω να ανοιξω ενα Pet shop,Θα πουλαει μονο τροφες και ειδη για ζωα,οχι ζωα. Τι χαρτια χρειαζομαι?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Αν δεν κανω λαθος, χρειαζεται μονο εναρξη στην εφορια.

 • eli
  Απάντηση

  Καλησπέρα,
  Θα ήθελα να ρωτήσω για να βγάλω άδεια για καφετέρια αλλά να προσθέσω και έτοιμους μεζέδες για να προσφέρω με τα ποτά μου (ιδίως με την μπύρα), όπως κεφτεδακια,τυροκροκετες και φλογέρες – απλά από καταψύκτη να μπαίνουν στο φουρνάκι μικρ/των και να τα προσφέρω, χρειάζομαι παρασκευαστήριο? Αν ναι, γιατί αφού δν παρασκευάζω αλλά θα τα προσφέρω έτοιμα?…Ευχαριστώ πολύ!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Φυσικα και χρειαζεται χωρο παρασκευης και επεξεργασιας.

   • eli
    Απάντηση

    Αυτό προκύπτει από την καινούργια νομοθεσία? Γιατί στην παλιά νομίζω υπήρχαν σνακ μπαρ και αναψυκτηρια χωρις παρασκευαστηριο. Ειχε απαιτησεις για τον χώρο πλύσης σκευών κλπ αλλά υπήρχε επιλογή ή μη παρασκευαστηρίου. Εννοείται ότι θα καθοριστεί μια επιφάνεια ώστε να ετοιμάζονται τα σνακ. Δεν ισχύει πια η κατηγορία αυτή για τους χώρους συνάθροισης κοινού?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Επι της ουσιας λεμε το ιδιο πραγμα. Χρειαζεται καποιος χωρος να προετοιμαζετε αυτα που θελετε να προσφερετε.

 • ΒΑΣΙΛΙΚΗ
  Απάντηση

  Καλημέρα κ.Διαμάντη, θα ήθελα να με βοηθήσετε και να μου δώσετε την συμβουλή σας. Έχω ένα βενζινάδικο με πολύ χώρο και θέλω να ανοίξω έναν μικρό χώρο κάτι σαν καντίνα για καφέ, αναψυκτικά, και τοστ. Χρειάζεται άδεια λειτουργίας? Κάπου άκουσα ότι μια πιο οικονομική λύση είναι να πάρω ρυμουλκούμενο. Ποιά είναι η άποψη σας? Και αν πάρω ρυμουλκούμενο χρειάζεται και αυτό άδεια?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Προφανως χρειαζεται αδεια λειτουργιας.
   Τα οικονομιτεχνικα ειναι κατι που σηκωνει μεγαλη συζητηση.
   Ως πιο βατη λυση θεωρω το να διαμορφωσετε εναν χωρο ως καφε – αναψυκτηριο.

   Καλη συνεχεια.

 • kwstas
  Απάντηση

  kalhspera gia katasthma 55tm pou tha einai take away kafe, paraskeuhs kai diatheshs proxeirou geumatos me kaluptei h adeia anapsukthriou?? epishs tha valw 15 skampo me pasa me kaluptei ena wc?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Η απαντηση και στα δυο ειναι ναι. ( WC με προθαλαμο μην ξεχνιομαστε )

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,

  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ SMALL MARKET – CAFE ΠΟΥ ΘΕΛΩ Ν ΑΚΟΙΞΩ ΣΤΟΥΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΝΑ ΠΟΥΛΑΩ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ…ΕΓΩ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΦΕ ΤΑΚΕ AWAY .
  ΕΚΕΙΝΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΤΙΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΕΙ
  ΑΛΛΑ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Σε παντοπωλειο μπορειτε να πουλατε τσιγαρα.
   Σε περιοχη αμιογους κατοικιας δεν θα μπορειτε να βγαλετε αδεια για καφε.

   Καλη συνεχεια.

 • ιωαννης
  Απάντηση

  Γεια σας θα ηθελα να μου πειτε αν μπορειτε τι χρειαζετε για να ανοιξω χωρω μασαζ?σας ευχαριστω πολυ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Το μασαζ εντασσεται ειτε στην αισθητικη ειτε στην φυσιοθεραπεια. Οποτε πρεπει να βγαλετε την καταλληλη αδεια και να εχετε την καταλληλη αδεια ασκησεως επαγγελματος ή να προσλαβετε καποιον/α που να εχει.

 • Σωτήρης
  Απάντηση

  Καλησπέρα.
  Θέλω να ανοίξω μαγαζί- καφέ υγειονομικού ενδιαφέροντος σε λίγων κατοίκων παραδοσιακό οικισμό. Το οίκημα είναι ιδιόκτητο πάνω από 80 χρόνων, δεν υπάρχει βέβαια πολεοδομικό σχέδιο παρα μόνο μιά κάτοψη για να γίνουν τα συμβόλαια μεταβίβασης 10 χρόνια πριν. Το ισόγειο που θα γίνει το καφέ είναι 125τμ και δηλωμένο σαν μη ηλεκτροδοτούμενος αποθηκευτικός χώρος του σπιτιού που βρίσκεται στο 1ο όροφο. Τι επιπλέον διαδικασίες και κόστη (περίπου) υπάρχουν σχετικά με την πολεοδομία …… καθόλου ύπαρξη αδειας, στατικών κ.τ.λ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δε νομιζω να γινεται καταστημα αυτο το ακινητο.

 • ελενη
  Απάντηση

  Καλησπέρα σας, είμαι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ και σκέφτομαι να ανοίξω ένα στουντιο πιλατες έχω διαβάσει αυτό: «Ο δ/ντής να είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ ελληνικού ή ισότιμου αλλοδαπού ΑΕΙ, με τριετή τουλάχιστον εμπειρία στην διαχείριση προγραμμάτων μαζικής ή ατομικής άθλησης ή εκγύμνασης » σχετικά με την άδεια γυμναστηρίου και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζεται τι ακριβώς εμπειρία χρειάζεται να έχει ο δ/ντής πχ σε κάποιο γυμναστήριο;

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Λυπαμαι , αλλα δεν γνωριζω.

   • papadopoulos gewrgios
    Απάντηση

    kalispera exw ena xwro 50 tm me wc to opoio leitourgouse san kafenio. tha ithela na rwtisw an uparxei kapoia epidwtisi i opoia didete gia paradosiaka kafeneia?

    • Ηλίας Διαμάντης
     Απάντηση

     Δεν γνωριζω απο επιδοτησεις.

 • Ερι
  Απάντηση

  Καλησπερα σας κυριε Διαμαντη θα ηθελα να ρωτησω εχω ενα γκαραζ που θα ηθελα να το γυρισω σε αναψηκτηριο γινετε???

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Καλησπερα.

   Θεωρητικα γινεται ( αν πληρουνται οι προδιαγραφες της πολεοδομιας , του υγειονομικου και την πυροσσβεστικης ).

 • ΚΥΡΙΑΚΗ
  Απάντηση

  ΚΑΛΗΣΠΕΡ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΙΣ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΒΕΒΑΙΑ.ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ΕΝΑ ΜΙΝΙ COOPER ΑΝΤΙΚΑ ΑΝΑΠΑΛΑΙΟΜΕΝΟ ΑΡΙΣΤΟ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΝΟΙΙΑΖΩ ΣΕ ΓΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΤΙΟΥ ΙΔΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ Σ ΑΥΤΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Λυπαμαι , αλλα δεν μπορω να σας βοηθησω.

 • Κορίν
  Απάντηση

  Καλημέρα! Τι προυποθέσεις χρειάζονται για ενα χόρο στον οποίο κανουμε γιόγκα αλλα και μασάζ;
  Ευχαριστώ πολύ

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Με βαση αυτα που ισχυουν σημερα 21/04/2016 η γιογκα εντασσεται στα γυμναστηρια και το μασαζ στην αισθητικη ή την φυσιοθεραπεια.
   Ελπιζω να κατανοητε οτι δεν μπορω να γραψω τις προυποθεσεις που χρειαζονται για αυτες τις δραστηριοτητες ( ειναι πολλα ). Αν θελετε μπορουμε να τα πουμε τηλεφωνικα.

   Καλη συνεχεια.

 • Ξενια
  Απάντηση

  Γεια σας, θελω να μαθω αν μπορω να συνδιασω πωληση βιολογικων προιοντων με χειροποιητα ειδη οπως μαρμελαδες και γλυκα του κουταλιου αλλα και εποχιακα ειδη οπως χειροποιητες λαμπαδες. Μενω σε χωριο με κατω απο 2000 κατοικους αν αυτο παιζει καποιο ρολο. Τι χρειαζομαι? Που να απευθυνθω?

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Η αδεια για βιολογικα προιοντα ειναι «παντοπωλειο» και βγαινει απο τον Δημο. Μπορειτε να πουλατε και αλλα προιοντα αρκει να τα προμηθευεστε απο νομιμως λειτουργουντα εργαστηρια.

   Καλη συνεχεια.

 • Θοδωρής Τ
  Απάντηση

  Καλησπέρα κ. Διαμάντη.

  Η αρραβωνιαστικιά μου έχει ένα παραθαλάσσιο εξοχικό με αυλή σε οικισμό. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα κατάστημα με ομπρέλες και ξαπλώστρες (ίσως και μερικά τραπεζάκια) και να σερβίρουμε καφέ-αναψυκτικά-ποτά σε πλαστικό μίας χρήσης και κάποια τοστ-κλαμπ σάντουιτσ δικιά μας παρασκευής σε χάρτινο-πλαστικό σκεύος μιας χρήσης. Έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε μία προκάτ κατασκευή 20 τετραγωνικά στην αυλή και να πάρουμε άδεια; Αν ναι τι είδους άδεια χρειαζόμαστε;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Ηλίας Διαμάντης
   Απάντηση

   Δεν γινεται αυτο που περιγραφετε.