Πως με το Ν. 4178/2013 μπορούμε να έχουμε ένα καθόλα νόμιμο κατάστημα

Έχουμε οργώσει την αγορά, έχουμε παζαρέψει με ιδιοκτήτες καταστημάτων και μετά από πολύ κόπο έχουμε βρεί το ιδανικό ακίνητο για να στεγαστεί η καινούρια μας επιχείρηση. Είναι γωνιακό, φωτεινό, σε κεντρικό δρόμο, έχει και μεγάλο πατάρι άρα είναι ότι πρέπει για να γίνει π.χ. καφετέρια έτσι δεν είναι? Ναι πιθανόν, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι κανένα κατάστημα δεν είναι ουσιαστικά “ιδανικό” αν δεν βεβαιωθούμε ότι δεν έχει πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Πατήστε στο συνέχεια για να δείτε ποιες είναι οι σημαντικότερες πολεοδομικές παραβάσεις στα καταστήματα και πως με τον Νόμο 4178 / 2013 μπορούμε να τις ρυθμίσουμε για να έχουμε ένα απολύτως νόμιμο χώρο .

Οι κάθε φύσεως πολεοδομικές παραβάσεις καθιστούν αδύνατη την έκδοση άδειας λειτουργίας για οποιαδήποτε επιχείρηση. Το βασικό μας “’όπλο” σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο Νόμος 4178/2013 ( ΦΕΚ 174Α 08-08-2013 ) γνωστός και ως “Νόμο των Αυθαιρέτων” . Οι βασικότερες είναι :

 

Πατάρια

Τα αυθαίρετα πατάρια συναντώνται σε πολλά καταστήματα και είναι μία από τις περιπτώσεις στην οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Η κατασκευή νόμιμου παταριού σε ισόγειο κατάστημα προβλέπονταν μόνο για όσες οικοδομές είχαν κατασκευαστεί μέχρι το 1985. Από το 1985 και μετά, άρχισε να εφαρμόζεται ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του 1985 (Γ.Ο.Κ. 1985) ο οποίος ουσιαστικά απαγόρευσε την δημιουργία παταριών σε καταστήματα. Το ότι βλέπουμε λοιπόν πατάρια σε πολλά καταστήματα δεν σημαίνει ότι αυτά τα πατάρια είναι νόμιμα . Ο Νόμος 4178/2013 μας δίνει την δυνατότητα να παρακάμψουμε αυτό το πρόβλημα προχωρώντας σε ρύθμιση αυτής της αυθαιρεσίας μέσω της καταβολής του ανάλογου προστίμου. Επίσης μέσω της “ρύθμισης” καθιστούμε τα πατάρια Χώρους Κύριας Χρήσης, εφόσον πληρούν κάποιες κατασκευαστικές προδιαγραφές στατικότητας και ύψους. Αυτό σημαίνει ότι τα πατάρια αυτά μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο ως αποθήκες αλλά και ως χώροι κύριας δραστηριότητας (π.χ. χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων).

Προσθήκη Χώρων

Μία δεύτερη αυθαιρεσία που συναντάται συχνά στα μαγαζιά είναι η αύξηση του εμβαδού τους με την ενσωμάτωση ημιυπαίθριων χώρων ή ακόμα συχνότερα με το χτίσιμο στεγάστρου στο προκήπιο της οικοδομής και την τοποθέτηση κουφωμάτων περιμετρικά του. Αυτά όμως τα εξτρά, παράνομα, μέτρα που κερδίζει κάθε μαγαζί δημιουργούν πρόβλημα στην αδειοδότηση της επιχείρησης και αφήνουν τον επιχειρηματία (σε περίπτωση που επιχείρηση έχει ήδη άδεια λειτουργίας) εκτεθειμένο τόσο στις καταγγελίες τρίτων όσο και σε έκτακτους ελέγχους της Πολεοδομίας, της Πυροσβεστικής και του Υγειονομικού. Και πάλι, με τον Νόμο 4178/2013 ρυθμίζουμε αυτές της αυθαιρεσίες, εξασφαλίζοντας πάντα τις απαραίτητες συναινέσεις των συνιδιοκτητών σε περίπτωση οικοδομής.

 

Το ίδια ισχύουν όχι μόνο για τα καταστήματα, αλλά και για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίρια. Αυθαίρετες προσθήκες χώρων και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις ( όπως πχ από αποθηκευτικό χώρο σε χώρο παραγωγής ) ρυθμίζονται με τον Νόμο 4178/2013 και η αδειοδότηση της επιχείρησης μας γίνεται πλέον χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όταν λοιπόν αποφασίσουμε να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε ένα κατάστημα και γενικότερα έναν επαγγελματικό χώρο, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ελέγξουμε την νομιμότητα του χώρου βάση της οικοδομικής του άδειας. Αν διαπιστωθούν αυθαιρεσίες θα πρέπει αρχικά να δούμε αν γίνεται να ρυθμιστούν.

Αν ναι, εντάσουμε το ακίνητο στον Ν. 4178 / 2013 , δηλαδή το εισάγουμε στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ και πληρώνουμε το ανάλογο πρόστιμο , με τον τρόπο που επιλέξουμε . Περισσότερα για το πως ακριβώς μπαίνει ένα ακίνητο στο σύστημα του Ν. 4178/2013 θα δούμε σε επόμενο άρθρο .

Αν οι πολεοδομικές παραβάσεις ενός καταστήματος δεν είναι δυνατόν να ρυθμιστούν, να νομιμοποιηθούν ή να αναιρεθούν, τότε καλύτερα να συνεχίσουμε το ψάξιμο για το επόμενο “ιδανικό” κατάστημα για την επιχείρηση μας!

 

Για οποιαδήποτε απορία , μπορείτε να γράψετε στα σχόλια από κάτω .

 

Αν βρήκατε χρήσιμο αυτο το άρθρο , μπορείτε να το μοιραστείτε με φίλους και γνωστούς .

ΥΓ : Aσχολούμαστε με άδειες για πάνω απο 10 χρόνια . Επίσης , ασχολούμαστε και με ένταξη αυθαιρέτων στον Ν. 4178 / 2013 . Περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Recommended Posts
Showing 84 comments
  • Λουκάς
    Απάντηση

    Καλησπέρα

    Κατάστημα του 1983 50τμ έχει και πατάρι από μπετό 25τμ νόμιμο με ύψος 2,28μ.
    1) αν επεκτείνω το πατάρι κατά 12τ.μ. με σιδηροκατασκευή χρειάζεται άδεια και στατική μελέτη;
    2) αν κάποια τζάμια θέλω να τα κλείσω με τοίχο από ελαφριά κατασκευή, χρειάζεται άδεια; σύμφωνη γνώμη των συνιδιοκτητών (διαμέρισμα πάνω από το μαγαζί); αλλαγή στον κανονισμό;
    3) με άδεια μικρής κλίμακας γίνονται τα ανωτέρω;

    Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      1,2 -> ναι
      3 -> οχι

  • KOSTAS IOAKIMIDIS
    Απάντηση

    καλημερα , εχω ενα καταστημα 81 τμ που αγοραστηκε απο τον εργολαβο το 1980 οταν χτιστηκε και η οικοδομη , το κατστημα εχει παταρι στην αδεια με μπετον και τουαλετα 41 τμ και υψος 2,3μ με προσβαση απο την οικοδομη . μαζι με την αγορα κατασκευαστηκε τοτε σιδηροκατασκευη τα υπολοιπα 40 τμ και το παταρι εγινε 81τμ και εκλεισε σαν αποθηκευτικος χωρος με προσβαση μονο απο την οικοδομη . στο Ε9 ειναι δηλωμενο μονο το κανονικο που φενεται στην αδεια . Τωρα πρεπει να ενοικιαστει πωσ μπορουμε να το νομιμοποιησουμε (αν χρειαζεται μιας και ειναι πριν το 1985) και να δηλωθει στο Ε9 και στον δημο . η κατασκευη ειναι βαρεως τυπου με κοιλοδοκους . αν νομιμοποιηθει μπορει να εχει χρηση κυριου χωρου η μονο αποθηκευτικου λογω υψους ?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      Δεν ειναι χωρος κυριας χρησης λογω υψους.

      • ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΗΜΑΚΗΣ
        Απάντηση

        καλημέρα, επειδή έχω το ίδιο θέμα, μπορεί να βγεί κάποια άδεια σήμερα για προέκταση (σιδεροκατασκευή) νομίμου υφιστάμενου παταριού ?

        • ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΗΜΑΚΗΣ
          Απάντηση

          η μόνη διαφορά στην περίπτωση μου είναι ότι το πατάρι έχει είσοδο μόνον από το ισόγειο κατάστημα. Το κτίριο είναι του 1969.

        • Dora
          Απάντηση

          Καλησπέρα σας,
          Έχω ένα διαθέσιμο χώρο σε πλατεία από τον αρμόδιο Δήμο της τάξης των 120τ. μ. Υπάρχει ένα καταστήματα δίπλα στο δικό μου που διεκδικει αυτό το χώρο. Ποια είναι τα κριτήρια κ ο μαθηματικός τύπος που βγάζει τα πόσα τ.μ δικαιούται ο καθένας; Αν γίνεται να μου στείλετε και τον νόμο που το τεκμηριωνει. Ευχαριστώ παρα πολύ!

  • ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
    Απάντηση

    ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ( ΑΡΩΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ ) & ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ , ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΔΕΙΑ , & ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΖΑΧΑΡΩΔΗ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ .
    Σας Ευχαριστώ !!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      Για αρωματα δεν χρειαζεται αδεια, μονο εναρξη στην εφορια. Αν βαλετε και τροφιμα σαν αυτα που περιγραφετε, τοτε μιλαμε για αδεια παντοπωλειου.

  • Χρήστος
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας!

    Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει δυνατότητα οι τουαλέτες ενός φροντιστηρίου να βρίσκονται στο πατάρι του χώρου!

    Ευχαριστώ!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      Αν ειναι νομιμο το παταρι και εχει το καταλληλο υψος.

  • Δημήτρησ
    Απάντηση

    Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω εάν για το περί αυθερέσιων (για καφετέρια), επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ή ο επαγγελματίας που θέλει να το ενοικίασει.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      Θεωρητικα ( και λογικα ) ο ιδιοκτητης , αλλα συνηθως γινεται μια συμφωνια.

  • Αναστασια
    Απάντηση

    Καλημέρα! Έχω ένα κατάστημα ισόγειο 75 τ.μ με νόμιμο πατάρι 29 τ,μ. Ένας νοικάρης έφτιαξε σιδηροκατασκευή πριν χρόνια και μεγάλωσε το πατάρι όσο και ο ισόγειος χώρος ….Δηλαδή 75 τ.μ. Μέχρι τώρα δεν χρειάστηκε να προβώ σε νομιμοποίηση αλλά επειδή σκέφτομαι να το πουλήσω ,για την μεταβίβαση πρέπει να νομιμοποιηθούν τα 45 αυτά τετραγωνικά μέτρα σιδηροκατασκευής? Και πόσο κοστίζει αυτή η ενέργεια? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      Φυσικα πρεπει να νομιμοποιηθουν, αλλα δεν μπορω να σας πω το κοστος χωρις παραπανω στοιχεια.

  • Δημητρης
    Απάντηση

    Καλημερα εχω ενα κτισμα σε αυθαιρετο οικοπεδο απο το 1985 θα ηθελα να ανοιξω ενα καφε εκει γινεται να κανω τροποποιησης και και να το νομιμοποιησω;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      Ειναι πολυ γενικη η ερωτηση σας, θελει ερευνα.

      • Δημητρης
        Απάντηση

        Καλημερα εχω ενα κτισμα σε αυθαιρετο οικοπεδο απο το 1985 θα ηθελα να ανοιξω ενα καφε εκει γινεται να κανω τροποποιησης και και να το νομιμοποιησω;εννοω να κανω τακτοποιηση αυθαιρετου!ευχαριστω εκ τον πρωτερον για την οποια απαντηση

  • Ηλίας
    Απάντηση

    Καλησπέρα! Ετοιμάζω καφέ μπαρ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν 2.05 καθαρού ύψους σε πατάρι αρκούν μόνο για τουλετες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      οχι

  • Λαζαριδου Μαρια
    Απάντηση

    Για ενα παταρι σε καταστημα πριν το 1985 ειναι 130 τετ μετρα και ο συζυγος εχεθ αναπηρια 85%τι χρειαζεται και ποσα ευρω

  • ιωαννης
    Απάντηση

    Για σας
    Αναγκάζομαι να σας γράψω γιατί ένας γείτονας που ενοικιασε ένα ισόγειο κατάστημα ως παρασκευαστήριο φαγητού .
    Ο ενοικιαστής όρχησε να κατασκευάζει μια καπνοδόχο στο πίσω μέρος της πολυκατοικίας εφαπτόμενη στη εξωτερική κατασκευή του κτηρίου στο πίσω μέρος όντος μια άυλης που συνορεύει με το δική μου αυλή.
    Αυτό που θέλω να ξέρω είναι αν πρέπει να υπάρχει πολεοδομική άδεια για την καμινάδα και αν δεν έχει να του κάνω καταγγελία.
    Και δεύτερον αν υπάρχει ελάχιστο εμβαδόν για να λειτουργήσει το μαγειρειό αυτό γιατί είναι ούτε 20 τετραγωνικά.
    Σας ευχαριστώ για κάθε απάντηση σας και καλή χρόνια

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
      Απάντηση

      Καλημερα.

      1. Για την καμιναδα πρεπει να υπαρχει ή να εκδοθει αδεια δομησης. Μπορειτε να απευθυνθειτε στην πολεδομια.
      2. Δεν υπαρχουν ελαχιστα τετραγωνικα. Μπορειτε να απευθυνθειτε στο Υγειονομικο.

      Καλη συνεχεια.

  • Δέσποινα
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας, έχω ένα κατάστημα του 83 που ενδιαφέρομαι να το νοικιάσω σε κάποιον με χρήση παρασκευαστηρίου πιτών και σφολιατοειδών. Το καταστημα θα έχει χονδρική και λιανική πώληση. Το κατάστημά μου έχει διαφορές στην πρόσοψη σε σχέση με την άδεια. Στην ουσία τα ανοίγματα είναι μικρότερα από αυτά που έχουν δηλωθεί στην άδεια. Επιπλέον, κάποια διακοσμητικά στοιχεία είναι λίγο διαφοροποιημένα ως προς το μέγεθός τους. Θεωρείτε ότι απαιτείται κάποιου είδους νομιμοποίηση; Γενικά υπάρχει ευελιξία από πλευράς της πολεοδομίας για να παρακαμφθούν αυτού του είδους οι παρανομίες;

  • Themistoklis
    Απάντηση

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
    Σε κατάστημα που πρόκειται να ενοικιαστεί για καφεκοπτείο, υπάρχει καμινάδα (μπουρί), που βγαίνει πάνω από το ύψος του κτιρίου μέσω του φωταγωγού. Μπορεί να νομιμοποιηθεί η καμινάδα με τον 4178 και στη συνέχεια να εκδοθεί άδεια λειτουργίας?

    • Themistoklis
      Απάντηση

      Ρωτάω αν μπορεί να νομιμοποιηθεί διότι στα σχέδια της άδειας δεν φαίνεται πουθενά
      Ευχαριστώ

      • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
        Απάντηση

        Αν μπορειτε να αποδειξετε οτι η καμιναδα εγινε πριν τον Ιουλιο του 2011.
        Το οτι βγαινει μεσω φωταγωγου ειναι κατι που θα πρεπει να εξεταστει περαιτερω.

    • Elisa
      Απάντηση

      Καλησπέρα! Προτίθεμαι να ανοίξω φυσικοθεραπευτήριο .η προϋπόθεση είναι 70 τμ τουλάχιστον . Εχω ένα χώρο ο οποίος είναι 60 τμ και 15 τμ πατάρι νόμιμο. Με καλύπτει; Ή λόγω σκάλας ο χώρος είναι ακατάλληλος;

      • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
        Απάντηση

        Δε νομιζω οτι γινεται.

  • γρηγορης
    Απάντηση

    καλησπέρα.θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.έχει ανοίξει ένα καφέ 24ωρο πίσω απο το σπίτι μου και απο την πίσω αυλή τους που κοιτάει στο παραθυρό μου έχουν βγάλει μια αντλία νερού και κάνει 24 ώρες το 24ωρο έναν συνεχόμενο γδούπο…δεν είναι παράνομο αυτό να έχεις χύμα αντλία?ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Αν και δεν εχω πληρη εικονα της περιπτωσης, δεν μου φαινεται ιδιαιτερα συννομο.
      Θα μπορουσατε να κανετε καταγγελια στην πολεοδομια.

  • lina
    Απάντηση

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βγάλω άδεια λειτουργίας για μίνι μάρκετ σε ένα κατάστημα που στην πραγματικότητα είναι μικρότερο από ότι στην οικοδομική άδεια ή αν θα χρειαστεί τακτοποίηση με το νόμο των αυθαιρέτων. Το κατάστημα είναι μικρότερο κατά ένα μέτρο τόσο στο μήκος όσος και στο πλάτος. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Μια αυθαιρεσια μπορει να ενταχθει στον Ν. 4178/2013 αν εχει τελεστει πριν τον Ιουλιο του 2011.
      Αν ενταχθει θεωρειται πολεοδομικως τακτοποιημενο και μπορει να βγει αδεια λειτουργιας.

  • Γιώργος
    Απάντηση

    Καλησπέρα, θέλω να ξεκινήσω σχολή χορού με κατοχυρωμένο ένα νέο είδος χορού σε συμβολαιογράφο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι Σχολές χορού που εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και περαιτέρω διέπονται από τις διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν. 1158/1981 «Για την οργάνωση και διοίκηση Σχολών ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης» – (Τα Π.Δ. αυτά είναι τα εξής δύο: (α) Π.Δ. 372/23-9-1983, για τις ανώτερες Σχολές χορού, και (β) Π.Δ. 457/28-11-1983, για την ίδρυση και λειτουργία των ερασιτεχνικών Σχολών χορού). Εγώ έχω πτυχίο ΤΕΦΑ αλλά δεν υπάγομαι σε κλασικό ή συγχρονο χορό, αλλά θέλω να διδάξω ένα νέο καινοτόμο είδος.

    Είμαι αναγκασμένος να έχω άδεια λειτουργίας γυμναστηρίου; Δηλαδή, για ολιγομελή τμήματα 10 ατόμων θα πρέπει να έχω όλα όσα ζητάει η άδεια γυμναστηρίου; ή αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για νέα είδη χορού ξεκινάω την επιχείρηση με εγγραφή στο επιμελητήριο (το οποίο προφανώς και με δέχεται) και στην εφορία, χωρίς όμως κάποια άδεια λειτουργίας;
    Γιατί μυναστήριο δεν θα είμαι ούτε όργανα θα έχω και δεν θα διδάσκω κλασικό ή σύγχρονο χορό.

    ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Αριστομένης Ελεμίνογλου
      Απάντηση

      Kαλησπέρα,

      λυπαμαι,δεν γνωρίζω κάτι αναφορικά με αυτό που με ρωτάτε.

  • kladakh maria
    Απάντηση

    KALHSPERA ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΡΩΜΑΤΑ Κ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΝΩ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΕΒΓΑΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΕΚ Κ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ Κ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ ΕΧΩ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΕΚ Κ ΕΧΕΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΔΕΙΑ Κ ΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΚΙ ΔΥΟ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΑΓΑΖΙ?

    • Αριστομένης Ελεμίνογλου
      Απάντηση

      Καλησπέρα κα.Κλαδακη
      δεν μου δίνετε αρκετα στοιχεια για να σας απαντήσω.
      Πρώτον τι εννοειτε περιποιηση μαλλιών? Αν εννοειτε κομμωτηριο θα πρέπει να υπάρχει στην επιχείρηση και η αντίστοιχη αδεια ασκήσεως επαγγελματος.
      Για το μανικιούρ-πεντικιούρ θα πρέπει να υπάρχει και πάλι, ξεχωριστή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

  • αργυρης
    Απάντηση

    καλησπερα
    θα ηθελα να βγαλω αδεια λειτουργιας για συνεργειο -φανοποιειο σε καταστημα εξ ολοκληρου αυθαιρετο. Αν νομιμοποιηθει το καταστημα με τον ν 4178 θα υπαρχει καποιο προβλημα? Το ιδιο θα μπορει να γινει και με τον νομο αυθαιρετων που βρισκεται αυτη τη στιγμη σε διαβουλευση? ευχαριστω πολυ

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Δεν θα εχετε προβλημα με τον Ν. 4178 , ουτε ( λογικα ) και τον/τους επομενο νομο αρκει να εμπιπτετε στις διαταξεις του.

      Καλη συνεχεια.

  • Μάρω
    Απάντηση

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας
    Η οικογένεια μου διαθέτει ένα οικόπεδο (με υπολλείματα παλαιού πέτρινου κτιρίου, 1.800 στρεμματα) στις παρυφές του περιαστικού δάσους της πόλης(επαρχία). Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδιού πόλεως παρόλο που είχε ένα παλιό πέτρινο κτίριο. Υπάρχει μια σκέψη να ιδρύσουμε μια ΚΟΙΝΣΕΠ με κάποιους φίλους για τη δημιουργία ενός ξύλινου αναψυκτηρίου. Θα ήθελα να ρωτήσω: υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης άδειας αναψυκτηρίου (ξυλινο οίκημα λίγων θέσεων);Εγκρίνονται τέτοιες άδειες και πρέπει να υπάρχει και η σχετική αδειοδότηση απο το αρμόδειο Δασαρχείο;
    ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Καλημερα.

      Για να παρετε αδεια λειτουργιας θα πρεπει να υπαρχει νομικη οικοδομικη αδεια.
      Το πως και αν γινεται αυτο ειναι αρκετα περιπλοκο για να απαντηθει εδω.

      Αν θελετε μπορουμε να το συζητησουμε κατιδιαν.

      Καλη συνεχεια.

  • Vicky
    Απάντηση

    Kalispera! Exw katasthma 31tm me adeia prin to 1985. Sto tote symvolaio agoras anaferei katasthma 31tm meta tou patariou tou…sto e9 anaferontai mono ta 31 tm giati etsi htan h arxikh perigrafh. Tha exw provlima sto hlektroniko mistwthrio? Anaferetai mesa sto misthwthrio 31tm katasthma k 31tm patari.

  • ΑΝΤΩΝΗς
    Απάντηση

    Αντωνης
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ .ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΛΙΑ ΕΙΧΕ ΡΟΥΧΑ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΠΑΤΑΡΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ?ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ?Η ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 1968. ΠΡΕΠΕΙ Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΠΟΡΤΑ?

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Δεν ειμαι σιγουρος τι ακριβως εχετε στο μυαλο σας, αλλα μου φαινεται αρκετα δυσκολο. Θελει περαιτερω ψαξιμο.

  • Χρηστος Δ.
    Απάντηση

    Καλησπερα,θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με ενα καταστημα ψιλικων που θελω να ανοιξω.ο προβληματισμος μου αφορα το μπανιο..ειδα το μαγαζι και μου κανει αλλα δεν ειχε μπανιο και ο ιδιοκτητης μου ειπε οτι θα την φτιαξει και δεν υπαρχει προβλημα καθως υπαρχει και στα σχεδια.οταν πηρα τη κατοψη του ακινητου ειδα οτι το μπανιο ειναι σε αλλο σημειο απο αυτο που ειπε ο ιδιοκτητης οτι θα φτιαξει.θα υπαρχει θεμα με το υγειονομικο;

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Με το υγειονομικο δεν θα υπαρχει θεμα.

      • Χρηστος Δ.
        Απάντηση

        ευχαριστω για την απαντηση,πρεπει να βγει 48ωρη αδεια εργασιων(αν το λεω και σωστα)για να ειμαστε ενταξει και με την πολεοδομια?

        • Ηλίας Διαμάντης
          Απάντηση

          Η 48ωρη δεν καλυπτει αυτες τις περιπτωσεις. Συνηθως ζητανε αδεια δομησης.

  • Ελευθερία
    Απάντηση

    Αν έχει νομιμοποιηθεί επέκταση του ισογείου πολυκατοικίας σε κοινόχρηστο χώρο και αυτός εκμισθώνεται, αλλά για την τακτοποίηση αυτή δεν έχω συναινέσει (ούτε καν ενημερωθεί) εγώ που είμαι ιδιοκτήτρια και δικαιούχος κατά 150/000 στους κοινόχρηστους, τι μπορώ να κάνω για να το προσβάλω;Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Καταγγελια στην πολεοδομια.

  • Έλενα
    Απάντηση

    Καλημέρα κύριε Ελεμίνογλου και κύριε Διαμαντή και συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σας site.
    Αν μου επιτρέπετε,να θέσω δύο ερωτήσεις:
    1) Η συνένωση συνεχόμενων καταστημάτων για λόγους μίσθωσης απαιτεί κάποιες ενέργειες ή τα δηλώνει κανείς σαν 2 καταστήματα εφόσον μπορεί στο μέλλον να ξαναχωριστούν;
    2) πατάρι που έχτισε ο εργολάβος σε κατάστημα οικοδομής του 1978,λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος και αναφέρεται
    στην Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας απλά σαν κατάστημα με πατάρι,πρέπει να τακτοποιηθεί ή θεωρείται λόγω κατασκευής πρό του 1985 νόμιμο;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Καλημερα.

      1. Πρεπει να βγει μια αδεια μικρης κλιμακας για συνενωση των καταστηματων.
      2. Απο την στιγμη που δεν φαινεται στα σχεδια της πολεοδομιας πρεπει να τακτοποιηθει.

      • Ελενα
        Απάντηση

        Ευχαριστώ πολύ.

  • Φρερη Μαριαννα
    Απάντηση

    Τι ύψος πρέπει να έχει ένα νόμιμο κατά τα αλλά πατάρι για ανάπτυξη τραπεζοκαθισματων?

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      2.40 m

  • Νίκος Αγουρίδης
    Απάντηση

    Είμαι συγκληρονόμος/συνιδιοκτήτης ενός ισογείου καταστήματος στη Ναύπακτο το οποίο και διατίθεται προς ενοικίαση.

    Το κατάστημα είναι άδειας του 1968, με εμβαδόν περίπου 113 τ.μ. και ύψος περίπου 4,00 μ.

    Το παρόν διαθέτει ένα εσωτερικό πατάρι (με βοηθητική σκάλα για πρόσβαση σε αυτό) το οποίο δεν φαίνεται στην άδεια. Το πατάρι έχει ύψος 1.80 και εμβαδόν περίπου 25 τ.μ.

    Θα ήθελα να σας ρωτησω αν θα πρέπει να προβούμε σε πιθανή νομιμοποίηση του παταριού αυτού και ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να προχωρήσουμε σε έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού.

    Σας ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Καλημερα .

      Ναι , πρεπει να τακτοποιησετε το παταρι .
      Για το ενεργειακο πιστοποιητικο , προσλαμβανετε εναν ενεργειακο επιθεωρητη.

      Καλη συνεχεια .

  • Ελίνα
    Απάντηση

    Σε κατάστημα με πατάρι και άδεια πριν το 1985, το πατάρι βρίσκεται στα σχέδια ωστόσο δεν διευκρινίζεται κάπου αν είναι κύριας ή βοηθητικής χρήσης.

    Για να βάλω στο πατάρι τραπεζοκαθίσματα ή/και τουαλέτα, πρέπει να το νομιμοποιήσω πρώτα?
    Ευχαριστώ

    • Ελίνα
      Απάντηση

      Να συμπληρώσω ότι το πατάρι φαίνεται ξεκαθαρα στο λογαριασμό της ΔΕΗ και στην εφορία.

      • Ηλίας Διαμάντης
        Απάντηση

        Καλησπερα .

        Το παταρι ειναι βοηθητικης χρησης .
        Για να βαλετε τραπεζοκαθισματα πρεπει να νομιμοποιηθει , να εχει το καταλληλο υψος , φυσικο φωτισμο και αερισμο .

        Καλη συνεχεια .

  • Γιωργος
    Απάντηση

    Θελω να ανοι

    • Γιωργος
      Απάντηση

      Θελω να ανοιξω τυροπιταδικο καφε με παρασκευαστηριο και το καταστημα δεν εχει καμιναδα γινεται με επαγγελματικο αποροφητηρα που να βγαινει στη προσοψη του καταστηματος??

      • Ηλίας Διαμάντης
        Απάντηση

        κατα πασα πιθανοτητα , ναι .

  • μαρια Π.
    Απάντηση

    Καλησπέρα, βρίσκομαι εν όψη της διαδικασίας μεταβίβασης μιας άδειας εστιατορίου στην περιοχή της Μαγνησίας. Εγώ όμως ενδιαφέρομαι να λειτουργήσω το μαγαζί ως καφενείο-μεζεδοπωλείο και θα με ενδιέφερε να έχω και γλυκά προς πώληση και κατανάλωση εντός του καταστήματος. Η άδεια εστιατορίου με καλύπτει για αυτό που θέλω να κάνω ή χρειάζεται εκ νέου έκδοση αδείας? Επισης έχω ενημερωθεί ότι η πρόσοψη του εστιατορίου (έχει κατασκευάσει κάτι σαν φουαγιέ, ο προηγούμενος) είναι εκτός σχεδίου. Θα έχω κάποιο πρόβλημα με αυτό ή μόνο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Καλημερα .

      1. σας καλυπτει η αδεια εστιατοριου
      2. το προβλημα ειναι και για τους δυο σας .

      καλη συνεχεια .

      • μαρια Π.
        Απάντηση

        Καλημέρα και σας ευχαριστω πολύ για την απάντηση.
        Μια τελευταία ερώτηση που προκύπτει από την απάντησή σας μονο. Για τη νομιμοποίηση του κομματιού που είναι εκτός σχεδίου, γνωρίζετε ποιο είναι το κόστος και ποιον επιβαρύνει? Σας ευχαριστώ και πάλι…

        • Ηλίας Διαμάντης
          Απάντηση

          Δυστυχως δεν μπορω να σας δωσω εκτιμηση του κοστους , χωρις να ξερω την περιπτωση . Λογικο θα ηταν να το επιβαρυνθει ο ιδιοκτητης του καταστηματος .

          Καλη συνεχεια .

  • Spiros K.
    Απάντηση

    Καλησπέρα,
    Συγχαρητήρια για την πολύ καλή σας δουλειά!
    Είμαι ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στην Πλάκα στην Αθήνα 16 τ.μ.
    Το κατάστημα έχει νόμιμο πατάρι το οποίο έχει και δική του κάτοψη.
    Επειδή το κατάστημα είχε καταστραφεί από φωτιά όταν το ξαναφτιάξαμε μεταφέραμε από το ισόγειο την τουαλέτα στο πατάρι για να μεγαλώσει ο κύριος χώρος του μαγαζιού.
    Στα σχέδια της πολεοδομίας η τουαλέτα είναι στον κύριο χώρο και όχι στο πατάρι.
    Επειδή μου ζητάνε το μαγαζί για Μίνι μάρκετ θα ήθελα να ξέρω πριν συμφωνήσω τα εξής:

    – Ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα με τη μεταφορά της τουαλέτας?
    – Υπάρχουν κάποια ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να είναι το μαγαζί?
    – Ξέρεται αν υπάρχουν επιπλέον απαιτήσεις για να εκδοθεί άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Πλάκας (Αρχαιολογία κ.τ.λ.)?
    – Τέλος υπάρχει περίπτωση εάν κάποιος πληρεί όλες τις προυποθέσεις να μην του χορηγηθεί άδεια από το Δήμο για οποιονδήποτε άλλο λόγο?π.χ. να έχει σταματήσει ο Δήμος να δίνει άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Καλημερα .

      1. οχι
      2. οχι
      3. ναι . χρειαζεται εγκριση της υπηρεσιας που εχει χαρακτηρισει το οικημα
      4. ναι . πριν ξεκινησετε δειτε αν ο δημος δινει αδεια στην συγκεκριμενη περιοχη

      καλη συνεχεια .

  • georgios zabrod
    Απάντηση

    Xeretai xreiazomai mia pliroforia gia oson afora tin leitourgia etairia dianomei petrelaidwn stin periferiea attikis ? ti xreiazomai kai poso exei ti adeia ayth .? Parakalw ean gnwrizete doste mia pliroforia . Sas eyxaristw kai sygnwmh gia ta GreekLish/

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Συγνωμη , αλλα δεν γνωριζω κατι .

      Καλη συνεχεια .

  • ελευθερια
    Απάντηση

    Καταρχην χρονια πολλα.Θελω να μεταφερω την επιχειρηση μου σε αλλο σημειο,γινεται?(δεν παω και πολυ καλα και θελω να φυγω) Μιλαμε για τον ιδιο δημο.Τι γινεται με το μισθωτηριο του προηγουμενου?

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Χρονια πολλα επισης .

      Οχι , πρεπει να βγαλετε καινουργια αδεια . Με το μισθωτηριο θα πρεπει να συμβουλευτειται δικηγορο .

      Καλη συνεχεια .

  • Χαρης
    Απάντηση

    Καλησπερα. Σε καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος υπαρχει παταρι το οποιο δε βρισκεται στα σχεδια. Το κτισμα το οποιο βρισκεται το καταστημα ειναι προ του 1955. Θεωρειται νομιμο ‘η πρεπει να νομιμοποιηθει? Ο χωρος του παταριου θα χρησιμοποιειθει σαν χωρος αποθηκευσης. Ευχαριστω.

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Θα πρεπει να αποδειξετε οτι το κτισμα ειναι προυφισταμενο του 55 .

      Καλη συνεχεια .

      • Ευα
        Απάντηση

        Καλησπέρα,
        Εχω παρόμοια περίπτωση. Κτίριο προ του 55 (με αποδεικτικά στοιχεία)-καταστημα στο οποίο υπάρχει πατάρι που έκανε ο ιδιοκτήτης πριν το ’85 (εχει συμπληρώσει Υ/Δ ο ιδιοκτήτης οτι το έκανε πριν το ’85) , που ίσχυε ο ΓΟΚ. Ο χώρος κάτω απο το πατάρι έχει ύψος 2,45 μ. και το πατάρι έχει ύψος 1.80 και έχει βοηθητική χρήση τώρα .Το πατάρι έχει εμβαδόν <20% της συνολικής δόμησης του κτιρίου. Πρέπει να προβώ σε τακτοποίηση ή θεωρείται νόμιμο αφού έγινε πριν το 1985 ;

        • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ
          Απάντηση

          Πιστευω οτι η ενταξη στις διαταξεις του Ν. 4495/2017 θα ηταν ορθοτερη αντιμετωπιση.

  • Σαντυ
    Απάντηση

    Αν στο μαγαζί μου έχω πατάρι που δε φαίνεται στην άδεια και θέλω να το χρησιμοποιήσω σαν κύριο χώρο επιτρέπεται ή θα πρέπει να το νομιμοποιήσω πρώτα?

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      πρεπει να τον νομιμοποιησετε πρωτα .

  • ΚΩΣΤΑΣ
    Απάντηση

    Όταν πρόκειται για μεταβίβαση καφετέριας χρειάζεται έλεγχος?
    Η μεταβίβαση είναι εφικτή ή είναι προσωπική και πρέπει να εκδόσω νέα.
    Ευχαριστώ

    • Ηλίας Διαμάντης
      Απάντηση

      Ναι χρειαζετε ελεγχος . Στην αλλη αρωτηση δεν καταβαινω τι εννοειτε .

  • ΜΠΑΜΠΗΣ
    Απάντηση

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΟΥ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ ΜΠΥΡΑΡΙΑ.

    • Αριστομένης Ελεμίνογλου
      Απάντηση

      Καλησπέρα,
      Δεν μπορούμε να δώσουμε κοστολόγιο μέσω του site, για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας σε ένα από τα τηλέφωνα που αναγράφονται στο site.
      Ευχαριστώ

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

Επικονωνήσετε μαζί μας

Στείλτε μας την απορία σας ή το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt
αδεια ξενοδοχειου και ΚΥΕ ξενοδοχειου