Άδεια Λειτουργίας για Εργαστήριο Χαμηλής Όχλησης και για Μεταποιητικές Δραστηριότητες

Στις 15 Ιουνίου του 2018 εκδόθηκε η Υ.Α. 64618/856/Φ15 ( ΦΕΚ 2278Β/2018 ) που αφορά την αδειοδότηση Μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει και τα λεγόμενα εργαστήρια χαμηλής όχλησης.

Με αυτή την νομοθεσία και την διαδικασία που θα αναφέρουμε αδειοδοτούνται πάρα πολλές δραστηριότητες, κάτι που μπορεί να συμπεράνει κάποιος και τον τίτλο του άρθρου.

Δραστηριότητες και Διαδικασία

Ενδεικτικά, αναφέρω εργαστήρια τροφίμων , ποτοποιϊες , παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών , δερμάτινων ειδών και ειδών ένδυσης , οδοντοτεχνικά εργαστήρια, τυποποίηση, εκτυπωτήρια, χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, μεταλλικά και ελαστικά προϊόντα, ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, κατασκευή οχημάτων και κατασκευή επιπλών.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες ακολουθούν την ακόλουθη διαδικασία. Καταθέτουν συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο που υπάρχει στο παράρτημα του νόμου και μια βεβαίωση χρήσεων γης από την Πολεοδομία στην Δ/ση Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Στην συνέχεια η Δ/ση Ανάπτυξης απαντά αν απαιτείται έκδοση Άδειας Λειτουργίας ή αν χρειάζεται να γίνει γνωστοποίηση της δραστηριότητας στο Notifybusiness. Για πολλές από τις δραστηριότητες που ανέφερα και μέσα σε αυτές τα Εργαστήρια Χαμηλής Όχλησης γίνεται Γνωστοποίηση της Εγκατάστασης και της Λειτουργίας της δραστηριότητας στο σύστημα του Υπουργείου.

Σημεία Προσοχής

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα στάδια της διαδικασίας. Αρχικά θα πρέπει να συμπληρωθεί σωστά το ερωτηματολόγιο καθώς αυτό είναι η βάση της αδειοδότησης. Η βεβαίωση χρήσεων γης θα πρέπει να αναφέρει ακριβώς την δραστηριότητα που θέλουμε να κάνουμε και όχι κάτι γενικό καθώς η Δ/ση Ανάπτυξης δίνει πολύ βαρύτητα στις χρήσεις γης.

Από κει πέρα αφού γίνει η γνωστοποίηση στο Notifybusiness, η οποία είναι και η Άδεια για να λειτουργήσει η επιχείρηση, θα πρέπει να υπάρχει φάκελος στην επιχείρηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έχει υποδείξει η Δ/ση Ανάπτυξης ανάλογα με την κάθε δραστηριότητα. Αυτός ο φάκελος χρειάζεται να επιδεικνύεται στον έλεγχο θα ακολουθεί την διαδικασία γνωστοποίησης.

Τα πιο βασικά από αυτά τα διακιολογητικά είναι η βεβαίωση χρήσης γης από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) ή απόφαση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ). Υπεύθυνη δήλωση του φορέα της δραστηριότητας ότι υφίσταται κανονισμός συνιδιοκτησίας με μνεία στον αριθμό αυτού και ότι ο κανονισμός δεν απαγορεύει τη δραστηριότητα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανονισμός συνιδιοκτησίας, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του χώρου ότι δεν υφίσταται κανονισμός και ότι ο ίδιος συμφωνεί για την εγκατάσταση της δραστηριότητας.

Περιγραφή δραστηριότητας (παραγωγική διαδικασία, είδος πρώτων υλών και παραγόμενων προϊόντων, διάγραμμα ροής εκτελούμενων εργασιών, κ.λπ.) και κάτοψη χώρου με ενδεικτική τοποθέτηση των μηχανημάτων εντός αυτού και κατάλογο των μηχανημάτων με την ένδειξη της ισχύος τους.

Υπεύθυνη δήλωση αρμόδιου κατά νόμο μηχανικού με την οποία βεβαιώνεται η στατική επάρκεια και η βιομηχανική-βιοτεχνική χρήση του κτηρίου, ότι δεν απαιτείται έκδοση νέας άδειας δόμησης ή τακτοποίηση ή νομιμοποίηση της κτηριακής εγκατάστασης, ότι η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού έγινε σε χώρο κύριας χρήσης (όχι βοηθητικό ή κοινόχρηστο) και ότι είναι σύμφωνη με την παραπάνω τεχνική περιγραφή με ρητή αναφορά της ημερομηνίας σφράγισής της. Άδεια Δόμησης και τυχόν τακτοποίησεις/νομιμοποιήσεις που υπάρχουν στο ακίνητο.

Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την ΚΥΑ Φ15/οικ.1589/104/2006 (Β ́90), εφόσον απαιτείται ή υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης ότι τηρούνται οι προβλέψεις της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Αυτή είναι η διαδικασία αδειοδότησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων, εργαστηριών τροφίμων και γενικά εργαστηρίων χαμηλής όχλησης.

Αν έχετε κάποια απορία μπορείτε να την γράψετε στα σχόλια και θα σας απαντήσουμε.

Και καθώς φτάσαμε στο τέλος αυτού του άρθρου και θέλετε να κάνετε μία από τις παραπάνω δραστηριότητες μπορείτε να μας αναθέσετε όλη την διαδικασία. Το μόνο που χρειαστεί να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες μας. Για αυτόν τον λόγο μπορείτε να καλέσετε στο 6972230024 τον Ηλία Διαμάντη για Αθήνα και Νότια Ελλάδα και στο 6977649011 τον Αριστομένη Ελεμίνογλου για Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.

Recommended Posts
Showing 33 comments
  • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

    Μπορειτε πλεον να κανετε τις ερωτησεις σας εδω.

  • Ηρακλης

    Γεια σας , έχω ζαχαροπλαστείο με εργαστήριο μαζί ,μπορώ να αρχίσω να πουλάω τυροπιτες-μπουγατσα-σφολιατοειδη και καφέ απλώς προσθέτοντας κάποιους ΚΑΔ ή χρειάζεται κάποια επιπλέον άδεια ? Ευχαριστώ πολύ

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να γινει τροποποιηση της Αδειας.

  • ioannis

    Γεια σας θα ήθελα να ανοίξω ένα χώρο εργαστήριο μαγειρικής να πειραματίζομαι και παράλληλα να κάνω μαθήματα μαγειρικής σε αρχάριους,τι ακριβώς χρειάζεται.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Η απαντηση ειναι εκτενης και δεν μπορει να δωθει εδω.

  • Τασιούλα Α.

    Γεια σας, για να ανοίξει καποιος ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ (όχι απλώς πρατήριο) ζαχαροπλαστικής στο όνομα του, πρέπει να έχει υποχρεωτικά πτυχίο ζαχαροπλαστικής αρτοποιίας; Τι ισχύει για παρασκευαστήριο αρτοποιίας ;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Για εργαστηριο ζαχαροπλαστικης δεν χρειαζεται καποιο πτυχιο. Για αρτοποιειο θα πρεπει να υπαρχει αρτοποιος. Αν δεν ειστε εσεις, θα πρεπει να προσλαβετε καποιον.

  • Maria

    Γεια σας. Θέλω να ξεκινήσω μια εταιρία τύπου cbd oil, δεδομένου του ότι πλέον βάση νομοθεσίας κάτι τέτοιο ειναι νόμιμο παντού. Τι άδειες θα χρειαζόμουν για κάτι τέτοιο, και επίσης πως θα γινόταν να βρω το ακριβές κόστος αυτών των αδειών?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αν έχετε τρόφιμα ή ποτά είναι άδεια παντοπωλείου αλλιώς είναι εμπορικό κατάστημα. Για το οικονομικό θα πρέπει να συζητήσουμε κατ’ιδίαν.

  • Γιάννης Μ

    Καλημέρα έχω μελίσσια και θα ήθελα να κάνω ένα κατάστημα που να βγάζω το μέλι μου και ταυτοχρόνως από τον ίδιο χώρο να το πουλάω στη λιανική γίνετε; Τι άδεια χρειάζεται;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Εργαστηριο με καταστημα λιανικης.

  • Γιώργος Κουτεντακης

    Καλημερα, θελω να κανω ενα catering με δυνατοτητα χοντρικης αλλα και λιανικης πωλησης φαγητου και με τραπεζοκαθισματα. Εμαθα απο το υγειονομικο οτι αυτα πιθανον να μην γινονται παραλληλα. Εχετε κατι υποψιν σας; Ευχαριστω

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θεωρω οτι θα μπορουσαν να γινουν αρκει να υπαρχει η καταλληλη συγκροτηση.

  • nina

    Καλημερα!Ηθελα να ρωτησω που ακριβως καταγεται ενα e-shop υγειονομικου ενδιαφεροντος χονδρικης μονο,(marzipan making-αμυγδαλοπαστα ), και τι αδεια χρειαζομαι, ευχαριστω πολυ~

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αποθηκη χονδρικου εμποριου.

  • Σπυρος

    καλησπέρα. έχω αρτοποιείο και θέλω να βγάλω και άδεια παρασκευής νωπών ζαχαροπλαστικης !!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να γινει μια προσθηκη στην υπαρχουσα αδεια.

  • Διονυσία

    Καλησπέρα θα ήθελα να σας ρωτήσω αν χρειάζεται επιπλέον άδεια για καφέ μπαρ με κάτω από 40 καθίσματα για να σερβίρω γλυκά που θα τα προμηθευομαι από νόμιμα εργαστήρια.Να σημειώθει ότι το μπαράκι λειτουργει κανονικά ως τώρα αλλά χωρίς γλυκό.
    Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι, σε περιορισμενες ποσοτητες.

  • basilis

    Καλησπερα!! Θελω να παρασκευαζω λεμοναδα με σκοπο την χονδρικη και λιανικη πωληση απο την κουζινα του σπιτιου μου. υπαρχει αυτη η δυνατοτητα;

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Οχι. Πρεπει να βρειτε καταστημα.

  • Νίκος Τσομπανισάκης

    Χαίρετε. Παρακαλώ πείτε μου εάν επιτρέπεται ή όχι εργαστήριο επεξεργασίας ψαριών σε απόσταση 50 μέτρων από βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό και, ει δυνατόν, σύμφωνα με ποιο νόμο? Ευχαριστώ.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Αν επιτρεπεται απο τις χρησεις γης, δεν εχω υποψη μου κατι αλλο που να το απαγορευει.
      Ο νομος για τα Εργαστηρια ειναι στο ΦΕΚ 2278Β / 2018.

  • Κώστας

    Καλημέρα σας.
    Θέλω να ανοίξω εργαστήριο που θα ψήνω όλους τους τύπους καφέδων.
    Μπορεί να μπει σε άδεια χαμηλής όχλησης.
    Οι ίπποι από τα μηχανήματα είναι συνολικά 10.
    Ευχαριστώ.

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Ναι.

  • Niki

    Πως μπορω να παρω αδεια πλανοδιου πωλητη για κουλουρια σε επαρχιακη πολη?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα πρεπει να απευθυνθειτε στο αρμοδιο τμημα του Δημου.

  • Δήμητρα

    Καλησπέρα, σε επαγγελματικό εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών θέλω να προσθέσω νέα δραστηριότητα για παραγωγή παστελιού, χωρίς επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Το τοπογραφικό από την υπάρχουσα άδεια λειτουργίας είναι από το 2010 και η βεβαίωση χρήσεων του 2014. Απαιτείται να υποβάλλω στη Δ/νση Ανάπτυξης νέο τοπογραφικό και νέα βεβαίωση χρήσεων?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θεωρω οτι ειναι σωστο να κανετε την διαδικασια με το ερωτηματολογιο.

  • Rocco

    Καλησπέρα σκέφτομαι να ανοίξω εστιατόριο με μαγειρευτά φαγητά και θέλω να κάνω κ κάποια φρέσκα τυριά για ορεκτικό πρέπει κάτι να προσέξω στην άδεια?

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Η διαδικασια της αδειας δεν αλλαζει.

  • Nefeli

    Καλησπέρα! Έχω παντοπωλείο για τουριστική σεζόν. Θέλω να φτιάχνω εγώ μαρμελάδες,γλυκά κουταλιού,λικέρ,να πουλάω το δικό μας ελαιόλαδο και κρασί,καθώς και κάποια χειροποίητα δώρα(κοσμήματα,τσάντες κλπ). Γνωρίζετε πως μπορεί να γίνει αυτό? Ευχαριστώ!

    • Ηλίας Διαμάντης Πολιτικός Μηχανικος ΑΠΘ

      Θα μπορουσε να γινει με μια καταλληλη τροποποιηση της αδειας και συγκροτηση του καταστηματος.

Επικονωνήσετε μαζί μας

Στείλτε μας την απορία σας ή το μήνυμά σας και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Not readable? Change text. captcha txt